Hrvatski radio

Radio Pula

Izjašnjavanje sindikata o općem štrajku

14.01.2014.

12:30

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Istri se o općem štrajku izjašnjava pet sindikalnih središnjica - Nezavisni hrvatski sindikati, Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Matica hrvatskih sindikata, Hrvatska udruga radničkih sindikata i Udruga radničkih sindikata Hrvatske. Svrha je sprječavanje donošenja Zakona o radu, Zakona o povremenim poslovima te produženja dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina.

Predsjednik koordinacije sindikalnih podružnica SMH-a Đino Šverko i regionalni povjerenik i pravni zastupnik SSSH-a Istarske županije Slobodan Kapor o tome su u Puli održali konferenciju za novinare.

Do 24. siječnja o organiziranju općeg štrajka trebalo bi se izjasniti oko deset tisuća članova navedenih sindikata. Riječ je, ističu sindikalni čelnici, o potrebi očuvanja radničkog dostojanstva i stečenih socijalnih prava, pa očekuju da će se za štrajk izjasniti većina članova.

Očekujemo da će dati potporu da se zaustavi namjera gospodina Mrsića i ekipe koja nam želi nametnuti da idemo u penziju, recimo iz jednog brodogradilišta, sa 67 godina što je apsurd. Ne bi se moglo s dizalicom jednog čovjeka od 67 godina dignuti na brod, a kamoli da on ide sam i da se sam spusti i da ostane živ i dođe doma na ručak, rekao je predsjednik Koordinacije sindikalne podružnice SMH-a Đino Šverko.

Činjenica je da je nakon formiranja Gospodarsko-socijalnog vijeća, Vlada krenula jednim drugim putem koji ne prihvaća razmišljanja socijalnih partnera, prije svega sindikata. I u kojem, slušajući prije svega savjete bankarskih institucija nastoji pogurati institute koji svakako u ovom trenutku nisu potrebni i nisu na tragu direktivama Europske unije. Ovo izjašnjavanje je prikupljanje razmišljanja radnika o potrebi očuvanja dostojanstva i dosegnute razine socijalnih prava u Republici Hrvatskoj, dodao je Slobodan Kapor.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.