Hrvatski radio

Radio Pula

Izložba 'Baron Gautsch: Prva žrtva Prvog svjetskog rata'

12.08.2014.

15:38

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Baron Gautsch: Prva žrtva Prvoga svjetskog rata' naziv je izložbe koja se danas otvara u Puli. To je ujedno središnji događaj kojim će Istra obilježiti stogodišnjicu početka Velikog rata.

Potonuće ovog austrougarskog parobroda smatra se jednim od najtragičnijih brodoloma civilne flote na Jadranu a Barogn Gautsch prvom žrtvom Prvog svjetskog rata.

Priča o njemu seže u 1908. godinu kad je izgrađen kao najmoderniji i najopremljeniji brod austrijskog brodarskog društva Loyd. Luksuzni ploveći hotel imao je kapacitet od 300-tinjak putnika i 70-ak članova posade. Glavni vozni red bio mu je između Trsta i Kotora a 13. kolovoza 1914. isplovio je zadnji put s Maloga Lošinja, gdje je ukrcao supruge i djecu austrougarskih vojnih dužnosnika.

Ploveći put Trsta brod je naletio na jedno od minskih polja kojima je bila zaštićena Pula, kao tadašnja glavna austrougarska ratna luka. Osim o povijesnoj sudbini broda izložba donosi i neke nove podatke, poput onih o broju stradalih, kaže kustosica Katarina Pocedić.

Izložbom će biti predstavljeni i predmeti izronjeni sa zaštićenog podmorskog lokaliteta Baron Gautsch te zbirke oružja i vojne opreme, zastava, te starih razglednica onoga doba.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.