Hrvatski radio

Radio Pula

Jačanjem identiteta manjina do jednakosti

31.01.2014.

18:42

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Rovinju se održava završna konferencija projekta S.I.M.P.L.E. (Strenghtening the Identity of Minority People Leads to Equality - Jačanje identiteta manjinskih naroda vodi jednakosti) na kojoj su se okupili predstavnici Slovenije, Hrvatske, Italije, Crne Gore i Albanije.

Razmjena mišljenja i iskustava u promicanju prava manjina pokazala je kako je u većini spomenutih zemalja najlošije stanje položaja Roma.

Agencija osnovana u cilju promicanja multijezičnosti imala je pune ruke posla, istaknula je dožupanica Viviana Benussi. Projekt je S.I.M.P.L.E. financiran je od strane europskoga IPA Programa jadranske prekogranične suradnje. Hrvatska je učinila značajne pomake u ostvarivanju i unapređenju prava nacionalnih manjina i to će i ubuduće činiti, izjavila je pomoćnica u Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske Bahrija Sejfić.

Prema onome što se čulo, u većini zemalja od Slovenije, gdje su među otpuštenim radnicima u krizi Romi prvi na popisu, preko Italije gdje nisu priznati ni kao jezična manjina do Crne gore gdje uz starosjedioce Rome ima puno novodoseljenih, problemi su najizraženiji u pogledu njihova stanovanja, zapošljavanja, školovanja i ishodovanja dokumenta.

Više poslušajte u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.