Hrvatski radio

Radio Pula

Josipović i Ensler u kampanji 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama'

29.08.2014.

08:17

Autor: Hrvatski Radio

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poznata feministička književnica Eve Ensler, autorica knjige 'Vaginini monolozi' i aktivistkinja te pokretačica globalne kampanje 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama', susrela se jučer s istarskim aktivistkinjama te kampanje, a pridružio im se i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Predsjednik Ivo Josipović, pokrovitelj kampanje u Hrvatskoj i jedini od svih šefova države koji je podupro tu kampanju rekao je kako je poruka koju spisateljica Ensler donosi, a to je sprječavanje nasilje nad ženama, iznimno važna poruka.

Kampanja 'Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama' prošle se godine, prema podacima organizitora današnjeg susreta Centra za ženske studije Zagreb i porečkog Centra za građanske inicijative, održala u 207 zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku, 

Kako je istaknuo Josipović, bez ostvarenja poruke Eve Ensler nema humanog društva jer svaki akt nasilja je težak, on je zlo kojem se treba suprotstaviti. Statistike, mjerenja i generalizacije su jedno ali suočavanje sa svakim konkrentim oblikom nasilja je nešto što je potrebno, istaknuo je predsjednik Josipović. 

Komentirajući podatak kako je u porastu ekonomsko nasilje nad ženama zbog situacije u kojoj se nalazi zemlja, Josipović je rekao kako je to uvijek bio problem mnogih društava, ne samo onih koji su u krizi, nego ovisno o političkom i društvenom sustavu u mnogim zemljama su žene u ekonomski inferiornom položaju što se, smatra on,reflektira na njihov socijalni status.

Dio borbe za jednakopravnost muškaraca i žena predstavlja ne samo borbu protiv nasilja, jer je to samo jedan od aspekata, nego i borbu za jednake šanse svih ljudi i muškaraca i žena, poručio je Josipović. U prilog tomu je naglasio kako su brojke u njegovom uredu uvjerljivo na strani žena te kako osobno vodi načelno računa o jednakoj zastupljenosti. 

Govoreći o važnosti borbe za prava zlostavljanih i silovanih žena, Eve Ensler je na susretu s istarskim aktivistkinjama poručila kako su u posljednje vrijeme ekonomska kriza i neoliberalni kapitalizam doveli do povećanja nasilja nad ženama koje u takvim uvjetima, kako je rekla osjećaju veću ekonomsku nesigurnost.

Izvršna direktorica Centra za ženske studije iz Zagreba Rada Borić istaknula je kako ženski pokret u Hrvatskoj stalno promiče ženska ljudska prava. Za feminizam je izuzetno važna feministička briga, a upravo je zahvaljujući naporima i zalaganju brojnih feministkinja Hrvatska je konačno dobila i Zakon o pravima žrtava seksualnog nasilja u ratu, istaknula je Borić. Dodala je kako je upravo ženski pokret puno učinio oko senzibiliziranju priče o nasilju nad ženama jer sada, kako je rekla slobodnije govore o tome i to nije više samo privatna stvar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.