Hrvatski radio

Radio Pula

Kakvo je stanje s državnom imovinom u Istri?

15.01.2014.

14:35

Autor: Snježana Miljak/Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Konačno je javnosti predstavljeno cjelokupno vlasništvo Republike Hrvatske. Registar državne imovine su u Banskim dvorima predstavili službenici Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Hrvatska posjeduje 382.628 nekretnina te dionice u 450 i poslovne udjele u 240 trgovačkih društava.

Pune 23 godine hrvatske samostalnosti trebalo je da se konačno podastre sva državna imovina - ona koja je preostala nakon privatizacijske rasprodaje i raznih haračenja od rata naovamo. A država još uvijek ima jako puno.

U Istri 1.122 nekretnine u državnome vlasništvu
Kada je o Istri riječ, država je vlasnik zgrada, poljoprivrednih parcela, šuma, poslovnih prostora ili stambenih objekta u svim jedinicama lokalne samouprave i na gotovo svim postojećim katastarskim česticama. Počev od 60-ak građevina s okućnicama raznih veličina, 160 poljoprivrednih parcela, 566 stambenih objekata, 35 parcela pod šumom, točno 200 poslovnih prostora većinom u gradovima, među kojima prednjače Pula i Pazin, dok su nekretnine u funkciji državne administracije, a njih je u Istri 86, pravilno raspoređene u svim gradovima.

Ukupno su na području Istarske županije čak 1.122 nekretnine različitih oblika i namjena u vlasništvu Republike Hrvatske.

Kako je i posebno istaknuto na današnjem predstavljanju, registar državne imovine nije sačinjen radi rasprodaje imovine ili zakulisnih transakcija, nego isključivo zbog transparentnosti i prava javnosti na puni uvid u svu državnu imovinu. No kako je poznato da je država loš gospodar te da je većina tih nekretnina odavno izvan funkcije, za očekivati je da će dobar dio ove imovine vrlo brzo naći boljeg i poduzetnijeg vlasnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.