Hrvatski radio

Radio Pula

Kaštijun: Dobivena posljednja potrebna dozvola

13.01.2014.

14:27

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun dobio je i posljednju od sedam građevinskih dozvola i time ušao u završnu fazu realizacije. Zadnja dozvola izdana je za gradnju pogona u kojemu će se iz prikupljenih otpadnih plinova proizvoditi električna energija.

Na županijskom centru za gospodarenje otpadom na Kaštijunu u tijeku su građevinski radovi, pripremljena su oba polja za odlaganje otpada, a slijedi polaganje zaštitnih folija. Na osnovi četiriju građevinskih dozvola već se izvode radovi, dok će na temelju ostalih dozvola početi nakon dovršetka centra. 

Prvi otpad na Kaštijunu trebao bi ući u postrojenje za vrijeme probnog rada ove jeseni, kaže direktorica tvrtke Kaštijun Vesna Dukić. Do tada bi se sva istarska odlagališta trebala zatvoriti i sanirati, a na njihovom će se mjestu izgraditi pretovarne stanice s kojih će se prikupljeni komunalni otpad odvoziti na centralno odlagalište.

Izgradnjom županijskog centra za gospodarenje otpadom na Kaštijunu zaokružit će se sustav gospodarenja otpadom u Istri. Inače gradnja odlagališta financira se europskim novcem kroz operativni program 'Zaštita okoliša 2007. - 2013.', a projekt je vrijedan više od 260 milijuna kuna.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.