Hrvatski radio

Radio Pula

KEPASS, razmjena znanja školskih sustava Jadranske regije

09.09.2014.

15:00

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Petnaestero mladih Istrana, učenika trećih razreda, u subotu odlazi na jedan trimestar u inozemne škole u Italiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Istodobno, u Rovinj i Poreč dolazi šesnaest stranih srednjoškolaca. A sve u sklopu projekta KEPASS - programa razmjene znanja školskih sustava Jadranske regije - Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne GOre i Albanije

Student Adi će, primjerice, iz Rovinja u Mostar. I to u Koledž ujedninjenog svijeta s nastavom na engleskom jeziku. Očekujem puno zabave, učenja, novih iskustava, prijhateljstva, stvarno nešto novo, kaže Adi.

Javni je natječaj raspisan u veljači, a kriteriji su bili jasni - školski uspjeh i izvanškolske aktivnosti. Dobro je ocijenjen i Stipe, on će u Urbino. Prijavio sam se jer je to dobra prilika za upoznavanje kulture i učnenje jezika, pojašnjava Stipe.

Bila nastava na talijanskom ili engleskom, istarski će srednjoškolci biti spremni, no program će ipak biti prilagođen i ovdje i izvan granice, kaže Marija Branaravnateljica rovinjske srednje škole Zvane Črnje. Za sva moguća pitanja i nedoumice, dodaje Brana, učenicima su na raspolaganju mentori.

Voditeljica projekta KEPASS Tea Batel kaže kako svaka škola ima dva tutora - za mobilnost i didaktički. Oni su odgovorni za učenike tijekom boravka u Istarskoj županijji i obrnuto, brinu se o nastavnom programu i rješavaju eventualne probleme učenika tijekom ta tri mjeseca.

Projekt se financira s 2.2 milijuna eura u okviru Programa transgranične suradnje IPA-Adriatic. Za potrebe Istarske županije predviđeno je malo više od 240 tisuća eura. A cilj je, među ostalim, međusobno priznavanje diploma, omogućavanje mobilnosti učenika te pridonijeti većoj povezanosti obrazovnog sustava i tržišta rada jadranske regije.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.