Hrvatski radio

Radio Pula

Kinezi spremni ulagati u Hrvatsku

07.07.2014.

14:51

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadnjih mjeseci Istru je posjetilo nekoliko izaslanstava iz Kine. Tamošnji su gospodarstvenici zainteresirani ne samo za izvoz svojih proizvoda, nego i za ulaganja u našu zemlju, čulo se u Puli na susretu poslovnih ljudi iz pokrajine Jiangsu i predstavnika istarskih tvrtki.

Europska je unija glavni vanjskotrgovinski partner Kine, a Hrvatska tek treba iskoristiti mogućnosti koje joj pruža članstvo u europskoj obitelji. Prvenstveno u mogućnostima naših morskih luka i turizmu, ističe predsjednica Županijske komore u Puli Jasna Jaklin Majetić.

Kinezi su postali vrlo česti putnici, dobri gosti, dobri potrošači. U Istri i u Hrvatskoj relativno ih je ili apsolutno malo, svega 0,02 posto u ukupnom broju gostiju. Očekujemo da svako povećanje može biti jako veliko i jako značajno. Dodala je Jasna Jaklin Majetić.

Labinski gospodarstvenik Amir Adžikić s Kinom posluje već 14 godina. Posjetio ju je čak 34 puta i dobro poznaje tamošnje poslovne prilike. Hrvatska ima potencijala ako će se baviti samo kvalitetnom robom, rekao je Adžikić.

Pokrajina Jiangsu jedna je od gospodarski najaktivnijih u Kini te sa svojih 80 milijuna stanovnika ostvaruje više od 10 posto BDP-a. Turizam, brodogradnja, drvna industrija, proizvodnja hrane - stožerne su grane, ali istodobno i područja moguće suradnje s hrvatskim gospodarstvenicima, istaknuto je današnjem sastanku.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.