Hrvatski radio

Radio Pula

16:06 / 02.09.2014.

Autor: Džana Banić

Kiša odgodila berbu ranih sorti grožđa

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kiša je ponovno odgodila berbu ranih sorti grožđa. No, to je nažalost samo još jedna u nizu nevolja koje prate vinogradare i vinare u ovoj teškoj vinogradarskoj godini u kojoj sa strepnjom pogledavaju u nebo.

U porečkoj Agrolaguni, koja je sa svojih 600 hektara jedan od najvećih proizvođača u zemlji, berba je počela krajem prošlog tjedna kada su strojno pobrane sorte sirak i pinot bijeli. Jučer je trebala početi ručna berba također ranih sorti muškata, shardoneya i sivog pinota, ali je odgođena, kaže Agrolagunin enolog Miroslav Latal.

I uglednog vinara Eliđa Pilata iz Vižinade loše je vrijeme omelo u početku berbe. Obitelj Benvenuti iz Kaldira nema ranih sorti, na svojim terasastim vinogradima uzgajaju muškat momjanski, malvaziju i teran. Berbu će početi malvazijom, kaže Nikola Benvenuti.

Po završetku berbe vinare čeka podjednako važan podrumarski posao za koji su vremenski uvjeti također ključni. Stoga se ni nakon berbe ne mogu opustiti, već će i dalje svakodnevno pomno pratiti meteorološku prognozu.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.