Hrvatski radio

Radio Pula

Konferencija za medije povodom bespravne gradnje na Bijeci

16.03.2022.

16:30

Autor: HRT

Bespravna gradnja u Medulinu

Bespravna gradnja u Medulinu

Foto: Općina Medulin / ustupljena fotografija

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac i predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović održali su ispred objekta koji se gradi bez građevinske dozvole uz samu medulinsku plažu Bijecu konferenciju za medije.

17. veljače godine komunalno redarstvo zatražilo je od Državnog inspektorata provjeru legalnosti izvođenja građevinskih radova jer je bilo vidljivo da investitor izvodi radove mimo izdane građevinske dozvole kojom je bila dozvoljena gradnje jednoetažne građevine maksimalne visine 3,46 m, a na terenu je bila vidljiva gradnja i druge etaže i početak gradnje treće etaže. 


25. veljače ponovno je poslana prijava Državnom inspektoratu – Građevinskoj inspekciji jer je gradnja nastavljena, te je izgrađena i treća etaža.


10. ožujka ponovno je poslana prijava s fotografijama izgrađene i treće etaže i izgrađenog krova objekta, a 15. ožujka 2022. zaprimljena je obavijest Državnog inspektorata, Područnog ureda Rijeka – Služba građevinske inspekcije - ispostava Pazin, o provedenom očevidu dana 21. veljače 2022. godine te utvrđenom građenju objekta unutar građevinskog područja ugostiteljsko turističke namjene i područja zaštite voda, protivno građevinskoj dozvoli.


Inspekcija je donijela rješenje o usklađenju s propisima kojima se uređuje gradnja a podredno i uklanjanje u roku od 90 dana te je naložena obustava gradnje. Investitor je predmetno rješenje zaprimio 8. ožujka 2022. godine.


Građevinska inspekcija izvršila je i kontrolni očevid dana 28. veljače, te je utvrđeno da investitor i izvođač ne poštuju mjeru obustave građenja, te su donijeta rješenja o novčanim kaznama.


Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac istaknuo je kako je je riječ o objektu koji se gradi unutar građevinskog područja, za kojeg je izdana građevinska dozvola za prizemlje, a bez građevinske dozvole izgrađene su još dvije etaže. Općina je građevinskoj inspekciji prijavila gradnju koja je u znatnoj mjeri odstupila od građevinske dozvole, te je građevinska inspekcija izašla na teren, utvrdila nepravilnosti, zatvorila gradilište i naložila obustavu gradnje. Usprkos izrečenoj zabrani gradnje, investitor je nastavio gradnju. Naveo je kako se na cijelom području Republike Hrvatske bespravno gradi, a nova administracija u Općini Medulin prepoznala je bespravnu gradnju kao jednu od najvećih prijetnji razvoju cijele Općine, te od početka svog mandata zajedno s Državnim inspektoratom pokušava zaustaviti bespravnu gradnju i uvesti red u prostor.


Više puta održavani su sastanci s Građevinskom inspekcijom u Istarskoj županiji, s glavnim državnim inspektorom Mikulićem kako bi se stalo na kraj bujanju bespravne gradnje.


Predsjednik općinskog vijeća Vladimir Veljović naveo je kako vladajuća većina u Općinskom vijeću oštro osuđuje bilo kakav akt bespravne gradnje, gradnje bez građevinske dozvole, gradnje protivno izrečenim zabranama gradnje.


Ne radi se samo o ovom primjeru, već o velikom broju objekata na području cijele Općine Medulin.


Kako je naveo načelnik Ivan Kirac, Općina Medulin je Petim izmjenama i dopunama prostornog plana uređenja Općine Medulin onemogućila gradnju ugrađenih i poluugrađenih objektata tzv. mastodonata koji jako opterećuju prostor i narušavaju vizuru mjesta. Apelirao je na sve mještane i na sve investitore da poštuju propise, da poštuju zakone Republike Hrvatske. Istaknuo je kako moramo razmišljati i o slijedećim generacijama te razmisliti o tome kakav im prostor ostavljamo za njihov razvoj. Posebno je apelirao i na sve investitore koji su dobili rješenja o legalizaciji, da ne nadograđuju svoje objekte, jer na taj način gube legalizaciju te objekt u cijelosti postaje nelegalan.


Na pitanje novinara, Načelnik je pojasnio, kako ovo na žalost nije jedina bespravna gradnja u Medulinu, ali da je u ovom trenutku jedina na kojoj su radovi nastavljeni mimo odluke Inspektorata o zabrani radova, a osim toga nalazi se u prvom redu do mora.


Na Kamenjaku je prijavljeno stotinjak bespravno sagrađenih objekata, te tridesetak mobilnih kućica, a pojedine mobilne kućice su vlasnici, temeljem rješenja komunalnog redarstva, samo uklonili. Kroz odluku o agrotehničkim mjerama također se pokušava spriječiti gradnja na poljoprivrednom zemljištu, a vjerujemo da će i sama izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim se onemogućava parcelacija, odvratiti investitore od gradnje na poljoprivrednom zemljištu.


Općina nema saznanja o broju i iznosima novčanih kazni, izdanih od strane Inspektorata, osim u ovom konkretnom slučaju, gdje nas je inspekcija izvijestila o tome da je investitoru izrečena novčana kazna jer su radovi nastavljeni nakon zabrane gradnje, niti ima saznanja o broju pokrenutih kaznenih postupaka. Javna ustanova Kamenjak pokrenula je za sada jedan kazneni postupak zbog gradnje u zaštićenom području.


Komunalno redarstvo je svakodnevno na terenu, a kako bi njihov rad bio još efikasniji u pripremi je natječaj za zapošljavanje dodatnih komunalnih redara i komunalnih izvidnika.


Načelnik je zaključio kako je Državni inspektorat upoznat sa stanjem na terenu, te da je na nedavnom sastanku održanom u Rovinju Glavni državni inspektor najavio „tektonske promjene“ u odnosu na bespravnu gradnju u Istarskoj županiji. 

Konferencija za medije u Medulinu

Konferencija za medije u Medulinu

Foto: Općina Medulin / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR