Hrvatski radio

Radio Pula

Kozlović, Benvenuti, Trapan i Agrolaguna briljirali u Londonu

08.06.2014.

15:40

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Istarski vinari s netom završenog Londonskog sajma vina i ove su se godine vratili s medaljama i priznanjima. Štand na londonskom sajmu vina za trinaest domaćih vinarija organizirala je Hrvatska gospodarska komora a od istarskih vinara predstavili su se Kozlović, Benvenuti, Trapan te porečka Agrolaguna.

13 hrvatskih vinarija predstavilo se na sajmu "London Wine Fair" od 2. do 4. lipnja u Londonu, a na natjecanju Intenational Wine Callenge - IWC, hrvatska su vina osvojila čak 60 priznanja. Od toga je za kvalitetu osvojen i jedan međunarodni trofej te zlato za vino Kozlović Gianfranca Kozlovića - Santa Lucija Malvazija 2006.

Dobivene su i zlatne medalje za vinarije i vina - Vina Laguna Malvazija Vižinada 2011., Kozlović Malvazija 2012., Iločki podrumi Graševina Premium 2012., Bodren Ice wine 2011. Od ostalih medalja osvojeno je osam srebrnih, 23 brončane te 23 preporuke. Na sajmu su se predstavili najvažniji proizvođači vina iz cijele Hrvatske.

Na površini od 63 četvorna metra veliko zanimanje profesionalne publike izazvali su Agrolaguna, Badel 1862, Bodren, Bolfan vina, De Georgiis, Jako vino, Škaulj Šime, Trapan vina, Zlatan otok te udruge Vinistra i udruga Liburna.

Hrvatska je na britansko tržište prošle godine izvezla 16 tisuća litara vina u vrijednosti iznad 122 tisuće američkih dolara, što je pad od 44 posto u odnosu na godinu prije. Stoga se moraju učiniti dodatni napori za povećanje aktvnosti vinara kako bi se povećao izvoz s obzirom na interes koji pobuđuju hrvatska vina na ovom sajmu.

Na Međunarodnom vinskom natjecanju, koje prati londonski sajam, vinarija Benvenuti za svoje je malvazije osvojila dvije brončane i jednu srebrnu medalju. O trendovima ovogodišnjeg londonskog sajma vina u nastavku možete poslušati izjavu Nikole Benvenutija.

Londonski sajam vina bio je prilika i za predstavljanje projekta "Putevima malvazije istarske" koji porečki Institut za poljoprivredu i turizam ostvaruje u suradnji sa slovenskim partnerima. Projekt vrijedan pola milijuna eura financiran europskim novcem ima više ciljeva, pojašnjava njegova voditeljica doktorica Sanja Radeka, izjavu možete također poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.