Hrvatski radio

Radio Pula

Kreće program sportskog vrtića u Poreču

29.01.2022.

13:10

Autor: HRT

Sportski vrtić - Poreč

Sportski vrtić - Poreč

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Program prilagođene univerzalne sportske škole u vrtićima Grada Poreča, naziv je projekta čiju su realizaciju nedavno pokrenuli Sportska zajednica grada Poreča, Udruga kineziologa Poreč, gradski Upravni odjel za društvene djelatnosti te dječji vrtići Radost i Paperino, za što je u ovoj godini u gradskom proračunu rezervirano 24 tisuće kuna. 

Program je u ovoj početnoj fazi namijenjen djeci predškolske dobi i to šestogodišnjacima, a u planu je isti proširiti na generaciju petogodišnjaka, u skladu s njihovim motoričkim sposobnostima i afinitetima. Aktivnosti će se s predškolcima provoditi pod vodstvom profesionalnih kineziologa svaki tjedan po dva puta, a o početku provedbe programa i rasporedu, roditelji djece bit će obaviješteni od samih predškolskih ustanova.


Zoran Jendrašić, stručni savjetnik za unapređenje i razvoj sporta u Sportskoj zajednici grada Poreča, ističe da je osnovni cilj programa Sportske škole poticanje višestranog psihosomatskog razvoja djece predškolske dobi i to da se zadovolje dječje potrebe za kretanjem i igrom, praćenjem i razvojem njihovih osobina i sposobnosti te sportskih znanja primjernih za tu dob.


- Primjenom adekvatnih kinezioloških sadržaja direktno utječemo na motoričke i funkcionalne sposobnosti, te na rast i razvoj lokomotornog sustava. Prilikom izbora kinezioloških sadržaja uzimamo u obzir njihove potrebe i želje, vrline i mane, emocionalna stanja, trenutno antropološko stanje, uvažavajući razlike koje postoje među pojedincima, karakteristike vezane uz rast i razvoj, kao i razlike vezane uz spol. Želimo kod djece (ali i kod roditelja) predškolske dobi stvoriti naviku svakodnevnog tjelesnog vježbanja. Cilj je Programa da se redovita navika tjelesnog vježbanja kod djece stekne uz igru, zabavu i zadovoljstvo, kaže Jendrašić.


Program je osmišljen tako da se kroz odgovarajuće aktivnosti, odnosno tjelovježbu prilagođenu dobi djece, djeluje na cjelokupnu motoriku djeteta, koordinaciju pokreta, ravnotežu, preciznost, fleksibilnost, gipkost, izdržljivost, psihomotornu brzinu i snagu i razvoj kreativnosti. Učinci ovakvog programa su višestruki - od kinantropoloških, koji imaju cjelokupan utjecaj na osnovne motoričke sposobnosti djece predškolske dobi kao što su opća snaga, izdržljivost, koordinacija, fleksibilnost, preciznost, ravnoteža te brzina reakcije na vizualne i zvučne podražaje, do obrazovnih, odnosno stvaranja navike svakodnevnog vježbanja kao sredstva zdravog načina življenja, pružanja djeci mogućnosti za stjecanje osnovnih znanja, vještina i navika kroz igru potrebnih za prilagodbu novim motoričkim gibanjima te učenju djece koliko je važna pravilna prehrana i higijenske navike pravilan rast i razvoj.


Tu su I odgojni ishodi programa su da dijete kroz sportske sadržaje razvije osjećaj sigurnosti, samostalnosti, samokontrole, samopouzdanja. Dijete uči kako prihvaćati pobjede i poraze, kako prihvaćati i poštivati pravila i protivnika, kako biti dio grupe koja teži zajedničkom cilju. Stoga je potrebno vježbanje djece predškolske dobi provoditi kroz igru. Potrebno je sadržaj sportske aktivnosti prilagoditi dobi i sposobnostima djece kako bi djeca razvila samopouzdanje i samopoštovanje, stvorila pozitivnu sliku o sebi, prijateljske odnose i osjećaj pripadnosti.


Sportski vrtić Poreč

Sportski vrtić Poreč

Foto: Grad Poreč / ustupljena fotografija

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.