Hrvatski radio

Radio Pula

Kruzeri u Puli

01.12.2014.

13:09

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najveći putnički brodovi koji trenutačno mogu pristati u pulskoj luci oni su s najviše 400 putnika. Ali, Pula sanja svoje kruzere. Prvi korak prema njegovom pretvaranju u javu, izrada je studije izvedivosti. Nedavno je za nju potpisan Ugovor s resornim ministarstvom, a većim dijelom financirat će se sredstvima europskih fondova.

Dok čeka europske novce, Lučka uprava Pula već je formirala je koordinacijski tim. Njegova će uloga biti da odredi na što sve studija izvedivosti i analiza troškova i koristi ovoga projekta treba odgovoriti, kaže viša stručna suradnica za projekte pulske Lučke uprave, Sanja Beletić Albertini.

Među značajnijim pitanjima je i kako prometno povezati prostor na Rtu Guc, gdje se planira gradnja pulskog cruising terminala. Upravo su veliki putnički brodovi s 4 i više tisuća putnika ono čemu Pula stremi. No, je li grad spreman na njih, trebala bi pokazati studija.

Za izradu studije izvedivosti Lučka uprava Pula dobit će nešto više od 294 tisuće kuna europskih bespovratnih sredstava, što je 80 posto njezine ukupne vrijednosti. Važan partner u svemu je i Grad Pula koji je od samog početka projektu izgradnje putničkog terminala dao snažnu podršku. Gradonačelnik Boris Miletić kaže da je on velika razvojna šansa koja Puli otvara mogućnost za nova radna mjesta, ali i ukupni turistički razvoj.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.