Hrvatski radio

Radio Pula

Lanišće i novi prijedlog zakona

17.11.2014.

14:40

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prijedlog novog zakona o regionalnom razvoju i brdsko-planinskim područjima podigao je na noge grad Buzet i sedam istarskih općina koji će tim prijedlogom izgubiti dosadašnji potpomognuti status. Među njima je i Lanišće, najnerazvijenija općina u Istri u kojoj prevladavaju staračka domaćinstva.

Prema apsurdnom indeksu razvijenosti gradova i općina Lanišće, koje na 144 četvorna kilometra ima 329 stanovnika, razvijenije je od Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog Broda. Umirovljenjem ili smrću svakog građanina postaje sve razvijenije. Mještani smatraju da im ni dosadašnji zakoni nisu išli u prilog, a ovaj će ih dotući.

I saborski zastupnik Damir Kajin upozorava na dvojbene kriterije novog zakona. Stoga će u Saboru glasati protiv prijedloga zakona koji bi općinu Lanišće mogao svesti na razinu mjesnog odbora, s jednom kancelarijom i službenicom koja će se javljati na telefon.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.