Hrvatski radio

Radio Pula

Lista srama poslodavaca, inspekcija već na terenu

16.07.2014.

10:26

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je objavljena tzv. lista srama poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da inspekcija rada već danas izlazi na teren.

Najprije će obići 60 tvrtki s najviše radnika. U slučaju praznih računa pokrenut će se ovrha nad nekretninama i drugim stvarima, a sredstva će se povlačiti i s privatnih računa. Ministarstvo rada poziva sve radnike koji ne primaju plaću, a čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni telefon 0800 49 49.

Čak 5.620 tvrtki i 1.418 obrtnika u Hrvatskoj ne isplaćuje plaće svojim radnicima, pokazuju objavljeni podaci Porezne uprave pri Ministarstvu financija i Ministarstva rada i mirovinskog sustava za prvih pet mjeseci ove godine.

Kako je priopćeno iz Ministarstva financija, ministar Boris Lalovac dao je nalog Poreznoj upravi da u suradnji s ostalim inspekcijskim službama utvrdi sve činjenice povezane uz neisplate plaća radnicima, kako bi se utvrdilo postoji li odgovornost direktora ili članova društva za neisplatu plaća te provjerilo jesu li učinjene nezakonite radnje u pogledu izvlačenja novca i stjecanja imovinske koristi. Sve to s ciljem da se u slučaju učinjene zloporabe prava pokrene prekršajni ili kazneni postupak protiv njih.

Popis poreznih obveznika, poslodavaca - pravnih osoba
Popis poreznih obveznika, poslodavaca - fizičkih osoba

Među poduzetnicima, pravnim osobama, najviše radnika kojima nije iskazana isplata plaće za razdoblje od siječnja do kraja svibnja ove godine bilo je u zagrebačkom Tempu - inženjeringu u stečaju, njih 240. Velik broj njih, 231, bez plaća je ostao i u ivanečkom Elkonu, zatim 222 u čabarskom Finvest Corp.-u, 213 u zagrebačkoj Savacel Tvornici celuloze, 212 u riječkom 3. maju Motori i dizalice, 211 u karlovačkom Adriadiselu te 204 u vinkovačkoj Vodoprivredi.

Najviše radnika bez isplaćenih plaća među obrtnicima, njih 93, u prvih pet mjeseci ove godine ostalo je kod zagrebačke obrtnice Anke Rubelj. Slijedi 50 radnika u Štikadi kod Dominka Kalaševića te 41 radnik u Osijeku kod obrtnika Predraga Vojvodića.

Liste ne sadržavaju podatke o svim poreznim obveznicima pa Porezna uprava i Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pozivaju radnike koji ne primaju plaću ili nisu primili zaostale plaće, a čiji poslodavac nije na objavljenom popisu, da to prijave na besplatni broj telefona: 0800 49 49. Na osnovi prijave izvršit će se dodatni nadzor i analiza podataka te će se formirati posebna lista takvih poslodavaca. Isto tako, pozivaju radnike da prijave i sve ostale činjenice za koje smatraju da nisu ispravno iskazane. Također, Porezna uprava svaki će tjedan, petkom, ažurirati objavljeni popis. Lista srama nalazi se na internetskoj stranici Porezne uprave.

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava, u skladu sa svojim ovlastima, inspekcijom rada utvrđuje jesu li ispunjeni svi preduvjeti kako bi radnici, u skladu sa zakonskim mogućnostima, mogli naplatiti svoje dospjele, a neisplaćene plaće. Ovom prilikom naglašavamo da je prihvaćanjem novog Zakona o radu radnicima omogućeno da zbog neisplate plaća mogu odmah stupiti u štrajk, što do sada nije bio slučaj. Uz to, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava inicirat će izmjene trenutačnog rješenja u Zakonu o porezu na dohodak kako bi se mogli objaviti podaci o poslodavcima koji kasne s plaćama jedan ili dva mjeseca, navodi se, među ostalim, u priopćenju iz Ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.