Hrvatski radio

Radio Pula

Lorencin o prenamjeni Muzila

02.05.2014.

14:43

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar turizma Darko Lorencin u Puli je s gradonačelnikom Borisom Miletićem razgovarao o bivšoj vojnoj imovini koja se planira koristiti u turizmu. Uz davanje u koncesiju objekata na otoku Veliki Brijun, ministar se posebno osvrnuo na prenamjenu bivše vojne zone Muzil u turističke svrhe.

O tom se projektu i načinu prenamjene ne mogu složiti gradski čelnici i mnogobrojni građani okupljeni u civilne udruge. 

Javna tribina Inicijative za Muzil

Područje bivše vojne zone Muzil obuhvaća čak petinu površine Pule, a s načinom na koji se ono planira prenamijeniti u turističke svrhe ne slažu se mnogi građani okupljeni u Građansku inicijativu 'Volim Pulu'. Grad je odbio čak tisuću petsto primjedbi građana na gradnju turističkog naselja s golfskim igralištem na poluotoku Muzil, koje su Puljani poslali tijekom javne rasprave o izmjenama Generalnog urbanističkog plana grada Pule, a u Inicijativi se, među ostalim, protive dijelu kojim je planirana gradnja golf igrališta s 18 rupa, kaže Helena Sterpin iz Društva arhitekata.

Što će biti s Muzilom, jednom petinom Pule?

Dok građani strahuju da će im Muzil ostati nedostupan i da se pogoduje investitorima, ministar turizma Darko Lorencin uvjerava kako nema bojazni da će koncesionar zatvoriti to područje. 

Generalni urbanistički plan s prenamjenom područja Muzila trebao bi biti donesen 8. svibnja, a pulski gradonačelnik Boris Miletić uvjerava kako će poluotok biti dostupan svim građanima. 

Do realizacije ovog projekta još je puno posla i bit će još mogućnosti raspravljati o konačnim namjenama, kaže ministar Lorencin, koji je istaknuo da se za koncesiju turističkih objekata na Velikom Brijunu očekuje svjetski poznat investitor, s obzirom da je, kaže, riječ o najatraktivnijoj lokaciji na Mediteranu, a cilj je na ljeto ili početkom jeseni imati pripremljen tekst natječaja.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.