Hrvatski radio

Radio Pula

Maslinari u problemima

15.09.2014.

13:43

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Teška je ovo godina i za maslinare. Najprije rana cvatnja i slaba oplodnja, a zatim i izrazito kišno ljeto koje je pogodovalo razvoju bolesti i štetnika samnjili su urod. Šete je u istarskim maslinicima nanijela maslinina muha, koja je još uvijek aktivna u maslinicima.

Istarski maslinari u berbu će tek počekom listopada. No, gotovo svakodnevno obilaze svoje masline.

Za oštećenja ploda kriva je maslinina muha. Iako malena za vidjeti plodu nanosi nepopravljivu štetu, kaže Franko Ragužagronom iz vodnjanske Udruge Agroturist.

Onaj koji je zaražen maslininovom muhom točno se lijepo vidi izlazna ranica odnosno otvor odakle je muha izašla i taj plod počnje mijenjati boju odnosno trunuti. Do berbe će otpasti a možda će i ostati će kvariti kvalitetu maslinovog ulja, kaže Raguž.

Situacija je različita; u nekim su maslinicima štete ogromne, u drugima poput obitelji vodnjanskog maslinara Sandija Chiavalona minimalne. Pravovremenim praćenjem leta muhe i tretiranjem zaštitnim sredstivma plod je uspio sačuvati.

O šteti je, kaže Franko Raguž, teško govoriti jer se do berbe svašta još može dogoditi. No, ulja će biti manje. Maslinina muha još je uvijek ativna u maslinicima. Stoga se preporuča zaštita. Naravno, vodeći računa o karenci zaštinog sredstva i planiranoj berbi.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.