Hrvatski radio

Radio Pula

Medulinski prijedlog protiv bespravne gradnje na jugu Istre

02.11.2021.

15:40

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: Općina Medulin/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Nakon brojnih medijskih napisa o bespravnoj gradnji u južnoj Istri, te na području i u neposrednom blizini zaštićenog krajobraza kojim upravlja Javna ustanova Kamenjak, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac pokrenuo je inicijativu za financiranje plaće dodatnog građevinskog inspektora.

Kirac je potaknuo inicijativu prema gradovima i općinama  južne Istre za zaključivanjem sporazuma s Državnim inspektoratom kojim bi financirale plaću dodatnog građevinskog inspektora.

Osim toga, od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zatražen je  prijenos ovlasti za uklanjanje objekata na komunalna redarstva te definiranje jasnog stava da daljnjih „valova“ legalizacija neće biti.

Kirac pojašnjava kako se unutar obuhvata zaštićenog područja Kamenjaka nalazi tridesetak objekata koji su ozakonjeni pravomoćnim rješenjima izdanim od strane Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada odnosno od strane nadležnog upravnog odjela Istarske županije.

U rješavanju se kod Općine Medulin nalazi još desetak neriješenih zahtjeva za ozakonjenje koji će se sukladno redoslijedu rješavanja uzimati u redovni postupak  sukladno odredbama Zakona o općem upravnom postupku i Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, a u kojem će se po provedenom postupku odlučiti isključivo uz strogo i nedvojbeno poštivanje zakonskih odredbi o zgradama koje zadovoljavaju uvjete za ozakonjenje, dok će se u svim ostalim slučajevima donijeti negativna odluka te se isti neće ozakoniti. Svakako se ozakoniti neće zgrade koje ne zadovoljavaju kriterij trajnosti i sigurnosti korištenja, kao npr. barake, kontejneri, mobil homeovi kao i zgrade koje nisu u cijelosti nedvojbeno vidljive.

Također, navedena rješenja o odbijanju će se po pravomoćnosti dostaviti na znanje građevinskoj inspekciji radi provođenja inspekcijskog postupka uklanjanja.

Ističe se da će se na isti način uz isključivo poštivanje važećih zakonskih odredbi rješavati i zahtjevi za ozakonjenje objekata koji se nalaze neposredno uz zaštićeno područje Kamenjaka koje je Prostornim planom Općine Medulin označeno kao izdvojeno građevinsko područje gospodarske namjene – turizam, odnosno za napomenuti je da Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama ne predviđa ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada unutar tako planiranog  područja osim ako se ne radi o zgradama koje zadovoljavaju uvjete iz Prostornog plana Općine Medulin, odnosno posebnih pravilnika o kategorizaciji za hotele, turistička naselja i kampove.

Svi nezakonito izgrađeni objekti koji nemaju rješenje o ozakonjenju ili su nezakonito dograđivani ili nadograđivani nakon ishodovanja rješenja o ozakonjenu  su prijavljeni građevinskoj inspekciji radi provođenja postupka uklanjanja, te se očekuju  aktivnosti Državnog inspektorata, odnosno povjeravanje nadležnosti i ovlaštenja za uklanjanje nezakonitih objekata Općini Medulin.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.