Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan civilne zaštite

01.03.2014.

14:58

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan civilne zaštite koji se obilježava i u Hrvatskoj. 1. ožujka 1972. godine stupio je na snagu Statut međunarodne nevladine organizacije za civilnu zaštitu. Taj važan međunarodni dokument s područja humanitarnog prava registriran je pri Ujedinjenim narodima.

Na području Istarske županije uspješno je ustrojena Civilna zaštita, imenovano je jedno županijsko i 10 gradskih zapovjedništava za koje su izrađeni planovi razvoja i aktivnosti uz odgovarajuću evidenciju pripadnika sustava zaštite i spašavanja u Istri. 

Koordiniranje snagama Civilne zaštite u nepredviđenim situacijama složena je zadaća koja zahtijeva sustavno educiranje zapovjedništva u stožeru, odnosno timovima, skupinama i spasilačkim ekipama. U Istri djeluje 80 postrojbi Civilne zaštite s tisuću 992 pripadnika. U sustavu je 39 specijalističkih postrojbi županija i gradova te 41 postrojba za opće namjene u gradovima i općinama.

Odlukom Državne uprave za zaštitu i spašavanje, županijskoj Službi na čelu s voditeljem Denisom Stipanovim dodijeljena je državna nagrada koja im je uručena na jučerašnjoj svečanosti u Šibeniku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.