Hrvatski radio

Radio Pula

Međunarodni dan starijih osoba

01.10.2014.

10:45

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Međunarodni je dan starijih osoba, kojim se želi podsjetiti na važnu ulogu koju u društvu i obitelji imaju osobe treće životne dobi, ali i upozoriti na rastuće potrebe te populacije u zdravstvu i socijalnoj skrbi, budući da kao društvo postajemo sve stariji.

Srčano i navijački u pulskom je Domu za starije i nemoćne Alfredo Štiglić obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Gađanje mete, bacanje kolutova i lopte u koš, neke su od sportskih disciplina koje korisnici doma redovito treniraju, kaže 84-godišnja Kata Čerljenko koja je na visećoj kuglani 'pomela konkurenciju'.

Radno-okupacijske aktivnosti vrlo su važne za fizičko i psihičko zdravlje starijih osoba, pa se u Domu Alfredo Štiglić održavaju mnogobrojne radionice, od sportskih, likovnih, ručnog rada do šaha i kartanja, kaže ravnateljica Doma Vesna Grubišić Juhas. Indeks starosti stanovništva sve je viši i to su izazovi na koje društvo mora znati odgovoriti, ne samo novim smještajnim kapacitetima u domovima, nego i razvijanjem modela zajedničke skrbi.

Međunarodni dan starijih osoba različitim se aktivnostima obilježava od ponedjeljka, a završnicu će obilježiti tradicionalna plesna večer uz živu glazbu.

Više saznajte u tonskom prilogu i galeriji slika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.