Hrvatski radio

Radio Pula

Meteorološka stanica Fižela opet radi

01.07.2014.

15:18

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na pulskoj Fiželi puštena je u rad obnovljena automatska meteorološka stanica. Dio je državne mreže za praćenje kakvoće zraka, koje provodi Državni hidrometeorološki zavod.

Stanica će mjeriti i stanje ozona, a podaci će se slati u Europsku agenciju za zaštitu okoliša. Inače, to je bila prva automatska stanica u zemlji, postavljena prije gotovo petnaest godina kako bi se pratilo zagađenje zraka koje je tada stvarala obližnja Tvornica cementa. 

Imamo prvu kategoriju zraka po svim pokazateljima koje pratimo, na svim mjernim mjestima. S time što imamo drugu kategoriju zraka za ozon. Tu je malo kompleksnija situacija jer sam ozon nije od lokalnog onečišćenja.

Pretpostavljamo da ćemo takav jedan projekt, zajedno sa Slovencima i Talijanima, možda staviti u jednom narednom periodu kroz projekte Europske unije da sagledamo zbog čega, jer tu imamo puno faktora koji utječu vezano za ozon. Pojasnila je kakvo je stanje danas nakon desetljeće i pol voditeljica Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša Ljiljana Dravec

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

20 h

SLUŠALICE

Katja Mihoković