Hrvatski radio

Radio Pula

Ministar obrazovanja Jovanović otvorio stručni skup u Poreču

17.03.2014.

12:42

Autor: Branko Biočić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorio je u Poreču stručni skup za ravnatelje hrvatskih osnovnih škola. Jovanović je nazočne izvijestio o aktualnostima u sustavu odgoja i obrazovanja. Riječ je o novoj strategiji stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika te novom Pravilniku o normama, o kojemu je nedavno održana i javna rasprava.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorio je u Poreču stručni skup za ravnatelje hrvatskih osnovnih škola. Izvijestio ih je o novostima u sustavu odgoja i obrazovanja. Riječ je o novoj strategiji stručnog usavršavanja odgojno-obrazovnih radnika te novom Pravilniku o normama, o kojemu je nedavno održana i javna rasprava.

Stanjem u osnovnom školstvu nisu zadovoljni učitelji, a ni učenici i roditelji pa su stoga nužne promjene u obrazovnom sustavu, a njih su dužni provoditi ravnatelji, istaknuo je ministar Jovanović. Tome će pridonijeti i novi Pravilnik o normama na koji je tijekom javne rasprave stiglo tisuću primjedbi, a sutra će biti objavljen u Narodnim novinama.

Predsjednik Hrvatske udruge ravnatelja osnovnih škola Nikica Mihaljević rekao je kako će to ravnateljima dati poprilično manevarskog prostora u smislu organizacije i otvoriti mogućnost uređivanja drugih oblika rada prije svega dopunskih, dodatnih i slobodnih aktivnosti.

Naknade za vjernost pretvaraju se u povećanje koeficijenta, a dobre vijesti stižu i za stručne suradnike, mentore i savjetnike kojima će plaća porasti za 3, 5, 6 i 8 posto, ali ne i ravnateljima. Sve će škole moći biti različite, dobit će određenu autonomiju jer će moći imati različite izborne programe. No, to znači i obvezu učenika koji ih prihvate jer time jamče satnicu tom učitelju. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.