Hrvatski radio

Radio Pula

Mjere obrane od poplave u Istri

05.02.2014.

15:34

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog jakih i učestalih kiša i dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplave na akumulaciji Boljunčica - brana Letaj. Preventivne su mjere uvedene i na području slijeva Mirna - Dragonja, no stanje je stabilno.

Nove jače kiše očekuju se s petka na subotu, a u Hrvatskim vodama kažu da su za njih spremni. Redovite mjere obrane od poplava na akumulaciji Boljunčica - brana Letaj na snazi će biti sve dok se vodostaj ne spusti ispod 88 metara nad morem.

Trenutačno se kontrolirano prazni akumulacija Boljunčice kako bi se dodatno osigurao prostor za prihvat novih vodnih valova, a koji se prema prognozama očekuju za vikend, kaže voditelj vodno-gospodarske ispostave za mali slijev Raša - Boljunčica Vitomir Skandul.

Na snazi su i preventivne mjere obrane od poplava malog slijeva Mirna - Dragonja. Kiša ondje nije uzrokovala izlijevanje vodotoka, u jednom dijelu pražnjena je akumulacija Butoniga, no problema nema, kaže voditelj Ispostave Buzet Hrvatskih voda Aleksandar Kružić.

Mjere obrane od poplava na snazi će biti dok se padaline ne stabiliziraju, a u Hrvatskim vodama očekuju kako jača kiša najavljena za vikend ne bi trebala prouzročiti veće poteškoće. Inače, u protekla 24 sata na području Pule palo je 40 litara kiše po četvornom metru. Djelatnici pulske Javne vatrogasne postrojbe imali su osam ispumpavanja podrumskih prostorija.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.