Hrvatski radio

Radio Pula

13:30 / 05.02.2014.

Autor: Kornelija Benazić

Mogu li se Istrani liječiti u izolskoj bolnici?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prva faza izgradnje bolnice u Izoli dovršena je 1984. U njezinoj su gradnji ondašnjim samodoprinosom sudjelovali i građani Bujštine te se u njoj liječili bez ograničenja. To se nastavilo i nakon osamostaljenja dviju država.

Druga strana je vrednovala te usluge koje su oni nama davali i u jednom trenutku su rekli vi ste ispunili kvote što ste vi uložili i sada se možete i dalje liječiti, ali ćete to morati platiti. Naša strana na to nije reagirala i bolnica u potpuno slovenskom vlasništvu nema obveza prema pacijentima s Bujštine. Oni i dalje žale za bolnicom koju su djelomice gradili, a neki se njezinim uslugama i koriste. Kaže umaški dogradonačelnik Mauro Jurman.

Hrvatski pacijenti ipak imaju koristi od europskog osiguranja. Hitne su im intervencije besplatne. Refundacija troškova vrši se izravno među državama. No, požele li se građani Bujštine liječiti, ako nije hitnoća novac trebaju pripremiti unaprijed.

Dr. Jani Dernič, ravnatelj bolnice u Izoli, kaže da oni moraju platiti troškove za zdravstvene usluge i u svojoj državi zatražiti refundaciju troškova.

Razlike u slovenskim i hrvatskim cjenicima, kaže nam dr. Dernič, tek su 10 posto. Bolnici u Izoli odlično bi došao dodatni prihod. A naš ministar računa da će se izgradnjom nove pulske bolnice i Slovenci liječiti u Hrvatskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.