Hrvatski radio

Radio Pula

Mogućnosti korištenja solarne energije u kućanstvu

29.11.2021.

15:37

Autor: Tomislav Šikić

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: Grad Pula/ustupljena fotografija

Foto: - / -

Grad Pula pokreće kampanju “Sunčana utičnica” u sklopu koje će tijekom prosinca omogućiti građanima da se informiraju i savjetuju o mogućnostima korištenja solarne energije u kućanstvu. Informiranje će biti organizirano uživo i u obliku virtualnog predavanja.

Termini predavanja:

●        Savjetovanje na pultu za informiranje na gradskog tržnici, 8. prosinca od 9 do 13 sati

●        Online predavanje o solarnoj energiji za kućanstva, platforma ZOOM, 15. prosinca u 17 sati

(poveznica za online predavanje bit će pravovremeno dostupna na službenoj stranici Grada Pule)

Kroz ove aktivnosti, ujedno će se ispitati interes građana za ulaganje u solarnu energiju, a svi zainteresirani pozvani su ispuniti upitnik o potrebama i mogućnostima za ugradnju vlastite sunčane elektrane dostupan na sljedećoj poveznici:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKhcDHK7J3j_IHzBceY41WcfBzXRiZQhA1NPI_suJnxpA_Ig/viewform

 Svi koji ispune upitnik sudjeluju u kreiranju gradskih mjera podrške građanima u korištenju solarne energije.

Sunčana utičnica“ projekt je grada Pule kojim potiču građane na korištenje obnovljivih izvora energije, prvenstveno Sunca, kao neiscrpnog izvora. 

"Zbog visokog broja sunčanih dana te pogodne geografske lokacije, grad Pula ima iznimno povoljne prirodne uvjete za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih sustava. Fotonaponski sustavi, koji primaju sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu energiju bez korištenja pogonskih goriva i emisije štetnih tvari, doprinose čišćem okolišu i zdravlju ljudi.

Potaknuti navedenim, pokrećemo kampanju „Sunčana utičnica“ kojom upoznajemo širu javnost s važnošću i načinima korištenja obnovljivih izvora energije, a samim time potičemo smanjenje ovisnosti o klasičnim izvorima energije što omogućuje dodatnu sigurnost opskrbe. 

Grad Pula, kao jedinica lokalne samouprave koja je usmjerena na održivi razvoj i zelena rješenja, potiče građane na korištenje sunčeve energije u obliku fotonaponskih sustava, kao sustava koji tijekom korištenja ne emitiraju stakleničke plinove, ističući važnost doprinosa smanjenju emisija stakleničkih plinova kao i jačanja otpornosti i smanjenja osjetljivosti na intenzivne klimatske promjene kojima smo izloženi.

Osim toga, energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, prepoznati su kao učinkoviti načini postizanja ciljeva održivog razvoja, budući da izravno doprinose smanjenju negativnih učinaka na okoliš, smanjenju emisija CO2, povećanju sigurnosti opskrbe energijom, smanjenju povezanosti između gospodarskog rasta i povećanja potražnje za energijom te povećanju konkurentnosti gospodarstava.

Ovom kampanjom potičemo razvoj novih i inovativnih tehnologija koje dovode do znatnog poboljšanja kvalitete života i okoliša u kojem živimo", priopćili su iz Grada Pule.  

Koliko košta sunčana elektrana za kućanstvo, kako osigurati što veću isplativost ulaganja, kako izgleda proces realizacije, samo su neka od pitanja na koja će Puljani imati priliku dobiti odgovor od stručnog tima Zelene energetske zadruge, organizacije za promociju solarne energije i podršku građanima u njenom korištenju, koja će informirati građane u sklopu kampanje Grada. Osim davanja uvida u sve ključne informacije o ulaganju i korištenju solarne energije u kućanstvu, stručni tim Zadruge građanima će tijekom savjetovanja uživo na pultu za informiranje 8. prosinca pomoći u preliminarnoj procjeni uvjeta za ugradnje sunčane elektrane na njihovom krovu.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.