Hrvatski radio

Radio Pula

More u Istri i dalje kristalno čisto

28.09.2022.

Zadnja izmjena 09:22

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: ° / Pixabay

Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije je sedmo uzorkovanje mora u ovoj godini proveo u periodu od 19. do 23. rujna deseto, ujedno i posljednje ispitivanje kakvoće mora na plažama u Istarskoj županiji. Ukupno je uzorkovano more na 217 mjernih točaka na plažama od Savudrije do Brestove. Ni na jednoj mjernoj točki nije zabilježeno more nepogodno za kupanje.


Tijekom uzorkovanja bilježe se temperature zraka i mora pa se temperatura mora kretala od 21 ºC do 23,8 ºC, dok se temperatura zraka kretala od 15 ºC do 26 ºC .


Na temelju pojedinačnih rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja na 212 mjernih točaka odnosno u 97,7 % uzoraka zabilježena je izvrsna kakvoća mora za kupanje, a na 5 mjernih točaka (Poreč, Peškera – Lijeva strana uvale; Poreč, Hotel Riviera – ispod hotela; Fažana, Fažana - Dječje igralište; Fažana, Valbandon – Plaža; Fažana, Valbandon, AC Bi Village – Plaža Bival), odnosno u 2,3% uzoraka zabilježena je zadovoljavajuća kakvoća mora za kupanje.


Sukladno odredbi članka 5. Uredbe, u uzorcima mora određuju se crijevni enterokoki i Escherichia coli, kao mikrobiološki pokazatelji onečišćenja, a tijekom uzorkovanja bilježe se meteorološki uvjeti, temperatura i slanost mora, te vidljivo onečišćenje.


More za kupanje se, temeljem rezultata ispitivanja mikrobioloških pokazatelja za pojedinačno uzorkovanje, razvrstava kao izvrsno i obilježava kružnim simbolom na kartografskom prikazu plavom bojom, dobro obilježeno na kartografskom prikazu zelenom bojom, zadovoljavajuće žutom bojom i nezadovoljavajuće crvenom bojom.


Rezultati pojedinačnih ispitivanja objavljeni su na internetskim stranicama putem mrežne aplikacije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.