Hrvatski radio

Radio Pula

Na Muzilu hoteli i golf

09.05.2014.

08:06

Autor: Čarles Gržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pulsko Gradsko vijeće očekivano je sinoć izglasovalo izmjene prostornog i generalnog urbanističkog plana, koje se odnose na budućnost poluotoka Muzil.

Organizirani prosvjed građanske inicijative 'Volim Pulu', nije uspio jer su građani željeli javni prostor koji će biti namijenjen njima. Grad je pak izglasovao elitni turistički kompleks, golfske terene, marine i hotele. Muzil je inače velik kao petina Pule i više od sto godina bio je vojno područje nedostupno građanima.

Grad je na tom atraktivnom prostoru želio elitni turistički kompleks s 2.500 postelja, golfske terene, marine i hotele. I dobio.

S 14 glasova Za vladajuće koalicije IDS-a, HNS-a i Zelenih te 8 PROTIV oporbenih vijećnika, na sjednici pulskoga Gradskog vijeća prihvaćen je plan kojim će se poluotok Muzil dati u koncesiju za najmanje 66 godina i urediti za elitni turizam. S time se ne slažu mnogi Puljani koji su prikupili čak 5.198 potpisa građana.

Prosvjedni skup za Muzil

Nakon sjednice dio okupljenih građana ispred Komunalne palače, razočarani ishodom glasovanja, zapriječio je vladajućim vijećnicima i gradonačelniku izlazak iz vijećnice. Nakon što su se vijećnici uvjerili da neće moći izaći povukli su se te su nakon nekog vremena izašli iz vijećnice na sporedan izlaz. 

Iako su prostorni plan i generalni urbanistički plan izglasani, još je dalek put do toga da se poluotok Muzil pretvori u elitno turističko odmaralište s golf terenom, pa Inicijativa za Muzil pokreće nove akcije.

Istodobno, građani su željeli nešto sasvim drugo - javni prostor koji će biti njima na raspolaganju. Primjedbe su uputili lani tijekom javne rasprave, a prije nekoliko dana dobili su odbijenice. Građanska inicijativa za Muzil 'Volim Pulu' u vrijeme sjednice Gradskog vijeća na kojem se donosila odluka mirno je prosvjedovala ispred Komunalne palače nastojeći tako utjecati na odluku vijećnika da ne prihvate prijedloge izmjene Generalnog odnosno Prostornog urbanističkog plana Pule.

Pogledajte videoprilog, poslušajte tonski prilog u kojem događanja u Gradskom vijeću komentiraju gradonačelnik Boris Miletć i vijećnik HDZ-a Zrinko Kajfeš, a Dušica Radojčić najavljuje nove aktivnosti Inicijative 'Volim Pulu' i pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.