Hrvatski radio

Radio Pula

Nakon što je Jakovčića optužio za mito, List prošao poligraf

01.09.2014.

16:07

Autor: HRT, Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Austrijski investitor Georg List u srpnju je u Dnevniku HRT-a optužio bivšeg istarskog župana Ivana Jakovčića i pročelnika za turizam Branka Curića da su tražili 500.000 eura za pomoć u realizaciji polo-projekta kraj Motovuna. Bivši župan nazvao ga je lažljivcem i prihvatio poziv da izađu na detektor laži. Georg List svoje je tvrdnje o političkom reketu testirao u Dortmundu.

Rezultati poligrafa na hrvatskim se sudovima ne priznaju kao isključiv dokaz nečije krivnje. Ali kad je jedna riječ protiv druge, poligraf je dobar način razotkrivanja laži. A upravo tu metodu zazivali su i akteri priče o projektu "Polo".

Listu nije dugo trebalo da sjedne za poligraf. Kad je sve bilo spremno za mjerenje disanja, tlaka i znojenja, krenula su i pitanja.

Ispitivanje je vodio Holger Leutz, dugogodišnji sudski vještak i specijalist za detektore laži koji radi za vodeće njemačke medije.

I Georg List je prošao detektor laži. A njegova priča da je morao platiti tvrtki Branka Curića da bi "ubrzao" projekt, nije jedina.

Investitori u istarski golf, tvrtka Jupiter Adria, platila je 200.000 eura. Doduše, ne Curićevoj privatnoj, nego županijskoj tvrtki koja radi isto što i privatna. Pomaže investitorima u razvoju projekata. I u jednoj i drugoj, Curić je bio direktor. 

Sumnjivim poslovanjem i županijske i privatne tvrtke Branka Curića, točnije, kupnjom golf-opreme za grad Poreč, bavi se i istarsko pravosuđe. 

Na kraju ni projekt golfa, ni projekt pola nisu realizirani. Njihove zagovaratelje Ivana Jakovčića, danas europarlamentarca, i Branka Curića, svježeg direktora Hrvatske turističke zajednice u Milanu, List i dalje poziva na poligraf.

Više možete poslušati u tonskom prilogu te opširnije u Temi dana Radio Pule.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.