Hrvatski radio

Radio Pula

12:47 / 29.09.2014.

Autor: Nives Kalebić

Nastavak izgradnje Istarskog ipsilona

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradnja punog profila Istarskog ipsilona od čvora Rogovići do Tunela Učke najvjerojatnije bi trebala početi u siječnju iduće godine.

No, dotad bi se trebali ispuniti i nužni preduvjeti, ponajprije produljenje koncesije i odobrenje Europske komisije. Koncesionar Istarskog ipsilona Bina Istra još intenzivno pregovara s Ministarstvom prometa o usklađenju novog aneksa ugovora o koncesiji, što je preduvjet za početak gradnje autoceste od Pazina do Tunela Učke u dužini 30 kilometara. Član uprave Bina Istre Christian Santaleza optimistično kaže kako bi cijeli postupak trebao biti dovršen do kraja godine. 

Sve su potrebne dozvole za nastavak gradnje dobivene, a na prvoj dionici gdje bi počeli radovi otkupljeno je više od 90 posto zemljišta i to budi optimizam, posebno za istarske građevinare koji s nestrpljenjem očekuju početak radova, ističe Santallezza.

Inače radovi na gradnji autoceste na dionici Istarskog ipsilona od Pazina do Tunela Učke bit će podijeljeni u dvije faze, najprije će se graditi od Rogovića do Cerovlja, a zatim od Cerovlja do Vranja. Santallezza zaključuje kako je riječ o zahtjevnoj dionici s puno vijadukata i objekata pa bi svi radovi trebali biti dovršeni tek za tri godine.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.