Hrvatski radio

Radio Pula

Nove tehnologije uzgoja rajčica u Istri

18.09.2014.

17:58

Autor: Elvis Morina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U suradnji s izraelskim partnerom Podravka je počela testnu suradnju uzgoja rajčica u Istri. Na poljima uz rijeku Mirnu pokraj novigradskog Antenala danas je predstavljeno testno polje koje bi uz uporabu nove tehnologije uzgoja trebalo dati pedeset posto veća primanja industrijske rajčice u Istri.

Do sada smo u Istri imali sezonu koja je trajala 40-50 dana kako bi udvostručili proizvodnju i popunili kapacitete sezonu rajčica moramo produljiti na 60 dana izjavio je predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić. Spremni smo platiti više i nagraditi proizvođače koji će nam donositi kvalitetniju rajčicu, nastavio je Mrsić.

Podravka, kao jedna od najvažniji tvrtki iz prehrambenog sektora u zemlji, očito je našla odličnog partnera naglasio je Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Iako se kasnilo mjesec dana s redovnom sadnjom, s novom tehnologijom očekujemo kako ćemo ove sezone dobiti 100 tona rajčice. Nabavili smo posebna oprema za zaprašivanje koju smo posudili iz OKPD-a Valture koja nam je omogućila kvalitetnu zaštitu iz dubine biljke, zaključila je Marina Diminić Vizintin, direktorica Podravkine tvornice u Umagu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.