Hrvatski radio

Radio Pula

Obilježen Dan ružičastih majica u porečkim srednjim školama

28.02.2022.

13:39

Autor: HRT

Plakat za susret

Plakat za susret

Foto: Gradska knjižnica Poreč / ustupljena fotografija/isječak

Učenici Srednje škole Mate Balote i Turističko-ugostiteljske škole Antuna Štifanića iz Poreča, članovi  čitateljskog kluba M&M, u sklopu projekta "Na istoj strani(ci)", a povodom Dana ružičastih majica na Zoom predavanju našli s književnicom i prevoditeljicom Ivanom Šojat.

Posljednje se srijede u veljači obilježava Dan ružičastih majica i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, kako bi se raznim akcijama (i nošenjem ružičastih majica) skrenula pozornost na sveprisutan problem vršnjačkog nasilja.


Dan ružičastih majica obilježava se diljem svijeta, a sve je počelo 2007. godine u Kanadi kada je došlo do vršnjačkog nasilja jer je jedan srednjoškolac, u znak podrške majci oboljeloj od karcinoma, odlučio odjenuti ružičastu majicu. Ubrzo je uslijedilo izrugivanje vršnjaka, no drugoga su dana i njegovi kolege iz razreda odlučili uzeti svoje ružičaste majice, sve kako bi pokazali svoje suosjećanje i pružili podršku.


Ivana Šojat je, pod moderatorskom palicom učenika Antonija Jukića, s učenicima razgovarala o svom romanu za mlade "Oblak čvoraka" koji progovara upravo o tom gorućem problemu – vršnjačkom nasilju. Priča je to o potrazi za vlastitim identitetom jer "svaka ptica u jatu ima vlastitu priču“. Glavna junakinja Lucija, učenica osmog razreda, proživljava vršnjačko nasilje: "imovinsku podjelu“ među djecom, opterećenost markiranom odjećom, ali i izopćenje iz skupine "popularnih“. I svi se pitaju "Imaš li problema kod kuće?“ ne shvaćajući da je problem zapravo u školskim klupama.


Prema romanu je krajem siječnja 2022. godine nastala i predstava u produkciji Kazališta Oberon.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.