Hrvatski radio

Radio Pula

Objavljena kuharica 'Istarski zeleni pjat'

09.06.2014.

15:52

Autor: Danijela Dorani

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

'Istarski zeleni pjat' - naslov je knjige recepata koju su osmislili, napisali i ilustrirali učenici pulske osnovne škole Stoja uz pomoć svojih mentora, a predstavljena je danas u pulskome Rojcu.

Knjižica je rezultat višemjesečnoga projekta koji je proveden na poticaj udruge 'Zelena Istra' kako bi se učenike educiralo o važnosti zdrave, domaće prehrane koja bi postala svakodnevna i u školskim kuhinjama. 

Predstavljen projekt 'Istarski zeleni pjat'

Frita ud divljega radiča, lagani šugo i palenta z rukolon, kopriva in teća - samo su neki od maštovitih, tradicionalnih recepata koji se mogu pronaći u kuharici Istarski zeleni pjat a koje su učenici Osnovne škole Stoja vrijedno prikupili razgovarajući sa svojim nonama, nonićima, susedama. Recepte su zabilježili na istarskome dijalektu i sami ilustrirali. U tome su im pomogle učiteljice Sonja Bančić i Ticiana Benčić, stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo i udruga 'Zelena Istra'. 

Istarsku zelenu kuharicu dobit će sve osnovne škole u Istri a bit će dostupna i u obliku besplatne elektroničke knjige na stranicama Zelene Istre i Zavoda za javno zdravstvo. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta a podržava ga Grad Pula.

Poslušajte više u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.