Hrvatski radio

Radio Pula

11:47 / 11.10.2014.

Autor: Elvira Tripović

Obnavlja se jedini rovinjski škver

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedino rovinjsko brodogradilište, popularni škver uskoro će biti u cjelosti obnovljen. Staro brodogradilište bit će do nove godine tehnički i tehnološki suvremeno opremljeno.

Jedino rovinjsko brodogradilište, smješteno u neposrednoj blizini starogradske jezgre, godinama je propadalo. Vlasnici plovila ipak su ga koristili unatoč slaboj opremljenosti. Spominjana je i mogućnost gašenja posljednjeg od nekadašnjih desetak malih brodogrališta uokolo središta Rovinja. Srećom, to se nije dogodilo.

Škver koji predstavlja značajan dio povijesti i tradicije grada ostaje na svom mjestu i dobiva novo ruho. Unatrag godinu dana njime upravlja Lučka uprava koja će kako najvaljuje direktor Donald Sciozzi rovinjskome škveru vratiti nekadašnji značaj. Dio poslova obnove već je napravljen. Rovinjski ribali i drugi vlasnici plovila znali su i negodovati jer već dvije godine za popravak brodica moraju izvan svoga grada. uskoro će se to promijeniti kaže Schiozzi.

U blizini se uređuje i radionica za korisnike brodogradilišta pa će Rovinj i dalje biti jedan od rijetkih gradova koji će gotovo u središti grada imati tradicionalni ali sada i suvremeno opremljeni škver.