Hrvatski radio

Radio Pula

Odvojeno prikupljanje otpada u Pazinu

10.07.2014.

15:06

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić na poslijepodnevnoj će konferenciji za novinare najaviti pilot projekt odvojenog prikupljanja otpada u pazinskim domaćinstvima.

Prvi dio projekta provodit će se od sredine srpnja do sredine rujna, kaže gradonačelnik Krulčić.

U gradskom dijelu to će biti na Starom Pazinu, a ruralnu sredinu naselje Ruhci. Uzeli smo sto kompleta kanti za prikupljanje otpada u domaćinstvu te je nabavljen potreban broj kontejnera za zelene otoke zapremine 1.100 litara, njih će sada biti četiri komada.

Pilot projekt košta oko 60 tisuća kuna, dok u završnoj fazi kad budemo postavili 70 eko-otoka na području grada Pazina vrijednost oko 430.000 kuna za što smo tražili i sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša u omjeru 60:40. Nakon završenog pilot projekta utvrdit ćemo hoćemo li krenuti po tom projektu ili ćemo tražiti neki drugi način odvajanog prikupljanja otpada na području grada Pazina.

U prvih mjesec dana važemo otpad upravo s tog područja kako bismo imali početne podatke za ta naselja da bismo u listopadu mogli utvrditi koliko smo bili uspješni u odvajanju otpada. Zaključio je Krulčić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.