Hrvatski radio

Radio Pula

Oleum Olivarum u Krasici

08.03.2014.

16:34

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na manifestaciji Oleum Olivarumu u Krasici kod Buja, jednoj od najstarijih smotri maslinovog ulja u zemlji, prijavljen je rekordan broj uzoraka - najviše iz Istre i Dalmacije a stigli su i gosti iz Slovenije i Italije. Kakvoća je, pokazale su analize, na iznimno visokoj razini.

Na sedamnaesto izdanje Oleum olivaruma prijavljeno je čak 176 uzoraka 160 maslinara a čak 97 posto u kategoriji je ekstra djevičanskog ulja. Njih više od polovice zaslužilo je zlatnu medalju za kakvoću. Na prvom susretu bilo je svega osamnaest uzoraka prisjeća se početaka Nino Činić, jedan od utemeljitelja manifestacije koja je pokrenula razvoj maslinarstva na Bujštini.

Istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje, uz ona toskanska, svrstava se u sam vrh svjetske kvalitete. Proteklog je tjedna počeo i proces dobivanja oznake izvornosti na državnoj razini. Iako je kakvoća naših ulja neosporna ona još uvijek ne mogu dosegnuti cijene kakave su u inozemstvu, ističe maslinar Ecio Činić iz Krasice.

Međunarodni susret maslinara Oleum olivarum traje i sutra kad će se održati stručna predavanja o zaštiti i ekološkoj gnojidbi maslinika te promidžbi i filtriranju maslinova ulja. Dvodnevnu manifestaciju inače posjeti više tisuća posjetitelja a prati je i zabavni, kulturni i gastronomski program. Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.