Hrvatski radio

Radio Pula

OPG-u iz Cerovlja 70 tisuća kuna potpore

08.08.2014.

11:39

Autor: HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ministarstvo turizma s 3,68 milijuna kuna bespovratnih potpora ove godine podupire 83 projekta na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) u više hrvatskih županija čime pridonosi i razvoju seoskog, ruralnog, vinskog i drugih selektivnih oblika turizma.

Time bi hrvatska turistička ponuda, kako ističu iz Ministarstva, trebala postati bogatija za 20 novih kušaonica vina i maslinovog ulja na OPG-ovima (četiri u Zadarskoj županiji, tri u Bjelovarsko-bilogorskoj, po dvije u Splitsko-dalmatinskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Sisačko-moslavačkoj i Međimurskoj županije te po jedna u Osječko-baranjskoj, Koprivničko-križevačkoj i Virovitičko-podravskoj županije), ali i dobiti nove bazene u sklopu OPG-ova.

Osim tih, među projektima OPG-ova kojima je odobrena potpora su i ulaganja u uređenje izletišta, razvoj dodatnih sportsko-rekreativnih i kreativno-edukativnih sadržaja, rekonstrukcije kamenih mlinova, uređenje apartmana, izgradnja vidikovaca i vjetroelektrane i drugi.

U povodu tih potpora ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da se i time pridonosi podizanju ukupne konkurentnosti hrvatskog turizma jer su i OPG-ovi vrlo bitan segment ponude u kojem turisti mogu uživati u domaćim proizvodima, iskusiti kakav je autohtoni život u Hrvatskoj te osjetiti duh tradicije i baštine.

Potpora OPG-ovima odobrena je u sklopu ovogodišnjeg programa Ministarstva Konkurentnost turističkog gospodarstva čiji je ukupni proračun 26,65 milijuna kuna, a kao i za druge podprograme iz tog programa sredstva se dodjeljuju temeljem prijava na javne pozive.

U odluci o potporama OPG-ovima na webu Ministarstva turizma navode se samo imena podnositelja zahtjeva i iznosi koji su im odobreni pa su tako najveće iznose tih potpora, od po 70 tisuća kuna, dobila tri projekta, Zadruge Podolski iz Križevaca, OPG Ljudevita Kolara iz sela Suza (Baranja) te OPG Daus Emila iz Cerovlja (Istra).

Po 60 tisuća kuna potpore je dobilo šest projekata, a najviše njih ili 33 po 50 tisuća kuna, dok su ostali dobili po 30 i 40 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.