Hrvatski radio

Radio Pula

Osobe s invaliditetom moraju biti punopravni građani društva

04.09.2014.

13:58

Autor: Klara Dujmović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Puli su predstavljeni rezultati projekta o suzbijanju diskriminacije osoba s invaliditetom. Projekt koji se proteklu godinu uz Istarsku provodio još u Varaždinskoj i Vukovarsko srijemskoj županiji pokazao je da moramo uložiti još truda kako bi osobe s invalditetom bili punopravni građani ovoga društva.

Nezaposlenost, nepristupačnost javnih i obrazovnih institucija, nedovoljno pritupačne zdravstvene usluge, slaba mobilnost i stalne predrasude društva - sve su to oblici diskriminacije osoba s invaliditeom.

No, ona se rijetko prijavljuje. To govori da je osobe s invaliditetom, ali i društvo u cijeleni potrebno educirati kako bi je prepoznali, ističe Anka Slošnjak, pravobraniteljica osoba s invaliditetom.

Diskriminacija osoba s invaliditetom svakodnevno je prisutna i mnoge osobe su se zbog tog nepovjerenja u sustav privikle na to da budu diskriminirane, kaže Slošnjak.

Projekt je ukazao i na potrebu jačanja udruga osoba s invaliditetom, kako ljudstvom tako finanacijskim sredstvima, kaže Ana Paskas iz Hrvatskog pravnog centra.

Često se osobe s invalditetom puno oslanjaju na Udruge. Udruge ne mogu sve same napraviti i često država prebacjuje dio svojih usluga koje bi trebala obaviti na te udruge i na njima je veliki teret, ističe Paskas.

U sklopu projekta izrađene su i županisjke strategije o izjednačavanju mogućnosti osoba s invalditetom. Na županijama je da ih usvoje i iznađu novac za njihovu provedbu.

Više možete poslušati u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.