Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorena nova galerija C8

14.05.2014.

14:22

Autor: Nives Kalebić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, Arheološki muzej Istre svečano je otvorio svoj novi izložbeni prostor C8 u Carrarinoj ulici 8 u Puli. Ujedno je otvorena izložba 'Let u prošlost - ptice u arheološkoj baštini' Arheološkog muzeja iz Zagreba.

Impozantan novi prostor Arheološkog muzeja Istre ugostit će mnoge izložbe priznatih umjetnika i obogatiti kulturnu ponudu Pule. Radovi su trajali šest mjeseci, vrijedni su 200 tisuća kuna, a financirao ih je Arheološki muzej Istre.

Prostor je sada pretvoren u galeriju u staklu s dominantnim visokim stupovima i nalazi se iznad oktogonalnog mauzoleja, također spomenika grada Pule. 

Prva izložba u novoj galeriji naziva 'Let u prošlost - ptice u arheološkoj baštini' Arheološkog muzeja iz Zagreba prikazuje bogatu materijalnu i duhovnu kulturu vezanu uz temu ptica, a predstavljeno ih je šest skupina. 

Nakon ove izložbe novi izložbeni prostor C8 ugostit će izložbu fotografija talijanskog autora Leonarda Pelegate na Bloomsday, a bit će posvećena Jamesu Joyceu, slijedi tehnička izložba radionice posvećena arhitekturi te izložba nakita Zemaljskog muzeja u Sarajevu. Otvorenjem nove galerije i mnogim budućim izložbama u njoj, taj nekoć zanemareni i zapušteni gradski prostor dobit će novi sjaj.

Poslušajte više u tonskm prilogu u kojem govore ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo i autorica izložbe i kustosica Maja Bunčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.