Hrvatski radio

Radio Pula

Otvorena prva punionica električnih vozila

13.05.2014.

15:38

Autor: Petra Neuner Geržinić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kao najava Nikola Tesla EV rallyja koji počinje 27. svibnja, u ponedjeljak je na polaznoj točki u Rovinju otvorena prva punionica električnih vozila i to na tzv. zelenoj turističkoj magistrali.

Punionicu je već provjerio i Nenad Devetak, vlasnik 15 godina starog Tica preuređenog u elektrovozilo. Tražili smo auto koji je lagan i mehanički nezahtjevan, ovaj auto nema servo, nema klimu, trebao je biti što jednostavniji i lakši da bude pogodan za preradu, rekao je Devetak.

Za prilagodbu vozila utrošeno je oko 7.000 eura, no investicija je prema procjeni vlasnika isplativa jer mu se svake godine vraća oko 1.000 eura, a akumulatori bi trebali potrajati 10-ak godina. Punjenje za ovaj automobil traje manje od dva sata, a dostatno je za 80-ak kilometara, odnosno za više od dva sata vožnje.

Ovo je prva punionica odrađena u sklopu Nikola Tesla rallyja, prvog natjecanja električnih vozila u Hrvatskoj. Sljedeći su na redu Poreč, Kastav, Opatija, Paklenica, Smiljan, Karlovac, Zagreb…

Cijela ta ruta trebala je biti premrežena punionicama, ali znate kakva je hrvatska administracija, birokracija, a ovo su jednostavni i jeftini, da jeftini uređaji, kao da postavljate aparat za kokice ili frižider. Naša administracija od toga radi slijetanje shuttlea u Mrdušu Donju, pa to iziskuje puno vremena, pogotovo što se time u HR nitko sustavno ne bavi. Istaknuo je Igor Kolovrat, organizator Nikola Tesla EV rallyja.

Punioce će biti postavljene na svim kontrolnim točkama, otprilike svakih 60 kilometara. Za ovaj međunarodni rally prijavljeno je 40-ak sudionika, a sudjelovat će mnogi svjetski renomirani proizvođači električnih vozila. Cilj je popularizacija električnih vozila i zelene tehnologije, obnovljivih izvora energije, ekologije, turizma i hrvatske izvrsnosti.

Pogledajte fotogaleriju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.