Hrvatski radio

Radio Pula

Otvoreno pismo radnika Arene

03.04.2014.

15:24

Autor: Elvis Mileta

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na adresu svih novinarskih redakcija, pa tako i našu, stiglo je otvoreno pismo radnika Modne kuće Arena iz Pule, koji su 44. dan u štrajku.

Štrajk radnika Modne kuće Arena

U njemu podsjećaju da još nisu dobili sedam plaća te da su nekoliko puta pozivali policiju i državno odvjetništvo da istraže sporne radnje u njihovoj tvornici, ponajprije kamo je nestala interna štednja od oko šest milijuna kuna, zatim otkup internih dionica te razjasne gdje je završio višemilijunski iznos od prodaje najatraktivnijih Areninih trgovina, one u Kalelargi u središtu Zadra, te trgovine u Puli blizu kazališta, kao i prostora bivše menze u Kandelorovj ulici, a koji su prodavani od ljeta 2012. godine.

Nezadovoljni radnici Arene oštro prozivaju policiju za aljkavost i neučinkovitost, pa u otvorenom pismu doslovce kažu:

Ono što nas brine i zbog čega smo se odlučili na ovo otvoreno pismo javnosti je presporo djelovanje navedenih institucija, posebno kad se uzme u obzir činjenica (očito od tih istih institucija ignorirana), da nas 70 radnica i radnika, zajedno sa svojim obiteljima, svojom djecom, posve nepravedno trpi loše poslovne postupke i poteze svih dosadašnjih uprava naše tvrtke, ali i ključnih udjelničara Arene, među kojima se ne može mimoići ime najvećeg udjelničara Marijana Racana.

Policija je, točnije glasnogovnica policije je u sada već mjesec dana staroj izjavi za javnost rekla da je policija pokrenula izvide i istragu. No, nepravedno je što je policija prvih dana pozvala na obavijesni razgovori i u zgradi policije ispitivala čelnike našeg sindikata, dok su puno važniji posao, preuzimanje poslovne dokumentacije naše tvrtke, fizički uzeli u našoj tvornici i policijskim kombijem odnijeli tek prošlog petka 28. ožujka! To niti je korektno, niti profesionalno. To budi sumnje u možebitnu političku zaštitu odgovornih moćnika za propast Arene Modne kuće.

Stoga javno pitamo policiju i državno odvjetništvo: jeste li, kao i našu predsjednicu sindikata, pozvali na obavijesni razgovor i Marijana Racana te bivše predsjednike uprava, ali i, ne manje važno, pojedine članice uprava zaduženih za financijsko poslovanje naše tvrtke, pa tako i za spornu internu štednju, otkup internih dionica te kupoprodajne transakcije s našim trgovinama?

Modna kuća Arena ide u štrajk?

U nastavku otvorenog pisma radnici apeliraju da se ubrza i postupanje FINE i riječkog Trgovačkog suda jer i o brzini njihova postupanja ovisi brzina kojom će oni ostvariti svoja prava, a time i doći do dijela zarađenih plaća.

Ističu da je to njihovo zakonsko pravo i objašnjavaju da će, pokrene li se čim prije službeno stečaj i imenuje stečajni upravitelj, oni na taj način ostvariti i pravo na barem tri minimalne plaće i minimalnu otpremninu. 

U potpisu otvorenog pisma je Sindikat Arene Modna kuća Pula.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.