Hrvatski radio

Radio Pula

Peti Dani otvorenih vrata agroturizama Istre

03.11.2014.

12:15

Autor: Džana Banić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U agroturizmu Botra Marija u Svetom Petru u Šumi jučer su počeli peti Dani otvorenih vrata agroturizama Istre. Manifestacijom se želi popularizirati seoski turizam u kojem se gostima nude proizvodi s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Istra je bila pokretač razvoja agroturizma u Hrvatskoj i prije dvadesetak godina izgledalo je kako tu turističku ponudu u Hrvatskoj čeka sjajna budućnost. Danas ih međutim na Poluotoku ima tek dvadesetak od kojih je u zadnjih deset godina otvoreno samo nekoliko. Razlog tome je, među ostalim, što poslovanje nadziru dva ministarstva - poljoprivrede i turizma, ističe direktor Agencije za ruralni razvoj Istre Gracijano Prekalj


Naši pregovarači pri ulasku u Europsku uniju nisu vodili računa o agroturizmima pa se nije na vrijeme ispregovaralo ono što bi moglo potaknuti taj sektor. Promjene su moguće, ali sad to zahtijeva posebnu proceduru u tijelima Europske unije koja može trajati prilično dugo, ističe pročelnik za poljoprivredu Milan Antolović

Dani otvorenih vrata agroturizama Istre počeli su na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Bratulić i njihovomu u veljači otvorenom agroturizmu Botra Marija u Svetom Petru u Šumi. Inače Mario Bratulić, veterinar po struci, doktorirao je upravo na tradicionalnim proizvodima i sigurnosti hrane te kaže kako su inozemni zakoni fleksibilniji i potiču uključivanje obiteljskih gospodarstava u turistički sektor.

Svake nedjelje do kraja mjeseca, u 13 i 16 sati, agroturistički objekti nudit će po prihvatljivim cijenama domaću hranu pripremljenu prema tradicionalnim recepturama. Manifestaciju organizira Agencija za ruralni razvoj preko čijih se internetskih stranica može rezervirati i mjesto u nekom od jedanaest objekata uključenih u akciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.