Hrvatski radio

Radio Pula

Plaća bitna, ali nije i uvjet poslu

10.09.2014.

14:49

Autor: Radio Pula

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plaća je bitna, ali nije jedini faktor koji utječe na zadovoljstvo poslom, pokazalo je istraživanje portala MojPosao. Većina ispitanika, njih 34 posto, odgovorila je da su u poslu najvažniji korektan šef i profesionalni kolege.

Anketa provedena na više od tisuću ispitanika zabilježila je i ovakve odgovore - Svaki, pa i najstresniji posao je lakši, ako imate šefa i kolege koji su prije svega ljudi "ili "neprofesionalno ponašanje nadređenih i kolega poticaj je za pronalazak novog posla, čak slabije plaćenog".

Za 32 posto ispitanika podjednako je važna i mogućnost učenja i napredovanja u poslu. Tako neki od njih ističu kako je najgore što im se u poslu može dogoditi monotonija te primjena staromodnih metoda rada, navode u priopćenju s portala MojPosao.

"Znanje je kapital, a obrazovani zaposlenici su kapital kompanije", smatra jedan ispitanik, a drugi dodaje: "S obzirom da je preda mnom još nekoliko desetljeća rada, nadam se i vjerujem da ovo nije moj maksimum. Želim nove prilike".

Sigurnost radnog mjesta najvažnijom smatra 18 posto ispitanika. "Od kada sam ostala bez posla, iako nam je tvrtka bila poznata i naizgled stabilna, bila mi je važna i mogućnost učenja i napredovanja te rad u industriji koja me zanima. Ali sada mi je najvažnija sigurnost radnog mjesta", kaže jedna ispitanica.

Za 11 posto ispitanika najvažnije je raditi u industriji koja ih zanima, jer u tome vide priliku za poklapanje svojih osobnih i profesionalnih interesa.

"Ne bih mogao raditi posao koji me ne zanima", zaključuje jedan od ispitanika.

Rad u poznatoj i stabilnoj tvrtki od presudne je važnosti za svega pet posto ispitanika, koji navode da su, osim toga, bitni i svi prethodno navedeni kriteriji.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.