Hrvatski radio

Radio Pula

Podravka postala većinski vlasnik Mirne

26.08.2014.

15:27

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Podravka je od danas većinski vlasnik rovinjske Mirne. Na dražbi Zagrebačke burze ta je koprivnička tvrtka kupila 53,86 posto dionica rovinjske tvornice za preradu ribe.

Riječ je o dionicama koje je putem investicijskih društava Podravka sama prodavala u postupku izvansudskog namirenja. 

Podravka je putem javne dražbe kupila dionice koje je sama oglasila za prodaju. Riječ je o 42 posto dionica u vlasništvu tvrtke Pluris i 11 posto dionica koje je imala tvrtka Validus, a na koje je naš najveći proizvođač hrane imao založno pravo na temelju jamstva za kredit propaloj Fima grupi. Spomenute dionice Podravka je pokušala prodati već prije pola godine, ali je javnu dražbu zaustavio sud nakon žalbe tvrtke Stog, odnosno njezinog većinskog vlasnika Davida Ilijevskog, aktualnog predsjednika Nadzornog odbora Mirne.

Tvrtka Stog je, tvrdi Ilijevski, 23 posto spomenutih dionica kupila prije nego što je Podravka na njih stekla založno pravo u listopadu 2010. godine.

Unatoč zamolbi, iz Podravke nismo dobili komentar, a u objavljenim priopćenjima, uz ostalo, podsjećaju kako je sve valjano i u skladu sa zakonom.

Iz uprave Mirne poručuju kako ova vlasnička promjena neće utjecati poslovanje. Neslužbeno doznajemo kako će novo ročište na Trgovačkom sudu u Varaždinu u vezi s vlasništvom dijela dionica biti za dva tjedna, dok na Trgovačkom sudu u Pazinu na odluku i dalje čeka prijedlog Fine o pokretanju stečaja nad Mirnom.

Poslušajte više u tonskom prilogu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.