Hrvatski radio

Radio Pula

12:42 / 10.02.2014.

Autor: Nives Kalebić

Poduzetničkim idejama do rješenja krize

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mladi Istrani, koji su u Puli sudjelovali na edukaciji o poticanju poduzetništva, svojom kreativnošću i znanjem prkose gospodarskoj krizi.

Počela je realizacija njihovih sedam poslovnih ideja kojima će se na Poluotoku stvoriti potrebni novi sadržaji. Osim što će se zaposliti idejni začetnici projekata, posao bi kod njih mogli naći i ostali nezaposleni.

Da je poduzetništvo rješenje gospodarske krize, smatraju mnogobrojni polaznici edukacije koju su organizirali županijski čelnici, a održala je poznata poduzetnica i predavačica Madi Sharma. Istra ima mlade i kreativne ljudi koje nije strah upustiti se u poslovni pothvat i oni su predstavili svoje originalne ideje, a uskoro će osnovati i tvrtke. Dorothy Grgorović i Mihovil Lisjak predstavili su ideju za putničku agenciju specijaliziranu za kulturnu ponudu Poluotoka. 

Zaposliti nove ljude žele i Sunčica Damjanović, Patricija Gluhak i Aleksandra Vinkerlić koje planiraju pokrenuti proizvodnju predmeta od vune, a nabavljale bi je od ovaca s otoka Cresa gdje se godišnje razbaca 20-ak tona vune. Iz te sirovine kreirali bi se novi proizvodi koji bi imali sigurno mjesto na tržištu, vjeruje Sunčica Damjanović. 

Da su te ideje, ali i ostale, ključ izlaska iz krize te da svako dijeljenje ideja multiplicira znanje i stvara nove, složili su se sudionici edukacije. A da ideja i novih poslovnih izazova ima, pokazuje i podatak županijske Turističke zajednice prema kojemu danas u Istri ima čak 65 sommeliera za tartufe, stotinu za kavu, 120 za pršute, 620 za vina i 750 za maslinovo ulje. Uskoro će održati i edukacije za sommeliere za češnjak i pomidore.

Više poslušajte u tonskom prilogu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.