Hrvatski radio

Radio Pula

Pojava toksičnih algi na sjevernom Jadranu

19.08.2015.

14:09

Autor: Kornelija Benazić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Toksične alge na sjevernom Jadranu nisu nikakva novost no ove su se godine pojavile ranije nego inače.

Alge iz roda Ostreopsis kod kupača izazivaju različite smetnje od alergijskih reakcija, upala sluznice i povišene temperature. Stručnjaci upozoravaju da bi se država trebala uključiti u monitoring i sustav alarmiranja kupača. Toksična alga iz roda Ostreopsis oku je nevidljiva. No, kada se pojavi u visokoj koncentraciji i velikoj nakupini, kao početkom ovoga kolovoza, onda se može prepoznati, kaže doktorica Jelena Godrijan iz Centra za istraživanje mora Rovinj.

Ta jednostanična alga, odnosno fitoplakton izlučuje vrlo jaki neproteinski toksin. Alga živi na dubini do 3 metra. Kad je u velikoj koncentraciji oblaže morsko dno. U kontaktu s kožom izaziva crvenilo. Kad pliva po površini isparava i s morski aerosolom ulazi u dišne puteve i uzrokuje kašalj, upale, ali i peckanje u očima, ističe Martin Fankuhe iz Centar za istraživanje mora Rovinj.

U Italiji je zbog velikih plićina toksična alga prisutna svakoga ljeta. Na plažama su istaknute crvene zastave, koje upozoravaju da more nije preporučjivo za kupanje. Taj bi primjer trebalo slijediti i u Hrvatskoj.

Toskična će se alga koja se pojavila prije nekoliko tjedana sama biorazgraditi. Pretpostavlja se za tjedan dana. No, nije sigurno hoće li se opet pojaviti u uobičajeno vrijeme u listopadu i hoće li se ponovi li vruće ljeto poput ovoga pojaviti ponovno u kolovozu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.