Hrvatski radio

Radio Pula

Porečki muzej bogatiji za predmete iz ostavštine Polesini

26.01.2023.

13:23

Autor: HRT

Otok Sveti Nikola, kraj 19. st.

Otok Sveti Nikola, kraj 19. st.

Foto: ustupljena fotografija / Grad Poreč

Zavičajni muzej Poreštine od ove je godine bogatiji za više stotina muzejskih predmeta koji čine iznimnu umjetničku, fotografsku i knjižnu ostavštinu te ostavštinu dokumentacijske građe obitelji Polesini. Vrijedna ostavština dokumentira povijest jedne od najznačajnijih istarskih plemićkih obitelji, ali i život Poreča i Poreštine od kraja 18. do polovice 20. stoljeća te je predstavljena javnosti u Istarskoj sabornici. 

Tekstil

Tekstil

Foto: ustupljena fotografija / Grad Poreč

Suradnja porečkog muzeja i posljednjeg potomka ove obitelji, koja je u Istri bila prisutna gotovo 700 godina, počela je prije dvadesetak godina kada je Gian Paolo Polesini počeo pisati knjigu o svojoj obitelji, te je došao u Poreč istraživati svoju bogatu obiteljsku prošlost. Ovaj novinar i filmski kritičar, koji živi i radi u Udinama, ima vrlo zanimljiv pogled na sve ono što se njegovoj obitelji dogodilo, što je dijelom opisao i u svojoj knjizi „Sangue blu“ (2007.), a koja je predstavljena i u Poreču 2010. godine.


Plemićka obitelj Polesini, porijeklom iz Motovuna, spominje se prvi put u 13. stoljeću, a svojim je djelovanjem obilježila povijest Poreča. Polesinijevi su bili građani Motovuna od 1378., plemići Kopra od 1677., Pule od 1722. i Poreča od 1788., kada stječu titulu markiza. Obiteljski posjedi protezali su im se od doline Mirne, preko Motovuna, Zamaska i Motovunskih Novaka do posjeda na Poreštini, među kojima se ističu Sv. Ivan od Šterne, Červar i otok Sv. Nikola. Obitelj je odigrala značajnu ulogu u političkom, društvenom, gospodarskom, kulturnom i znanstvenom životu Poreča i Istre. Među pripadnicima obitelji u porečkoj povijesti posebno se ističu biskup Francesco Polesini (1729.-1819.) te Gian Paolo Polesini (1818.-1882.), prvi predsjednik Pokrajinskog sabora Markgrofovije Istre, saborski zastupnik i zastupnik Carevinskog vijeća. U drugoj polovici 19. stoljeća i početkom 20. stoljeća istaknula su se braća Benedetto i Giorgio, poznati i kao graditelji dvorca Isabella na otoku Sveti Nikola i obiteljske kuće na rtu porečkog poluotoka (danas Ville Polesini). Obitelj je pred kraj Drugog svjetskog rata odselila u Italiju.


Posljednjih desetak godina porečki muzej je od Polesinija otkupio srebrni servis s obiteljskim grbom, minijature obiteljskih portreta, vrijedan tekstil – jastučić za bebe na koji su polagani muški potomci te korzet, dok je Polesini muzeju donirao dio obiteljske fototeke, liturgijsku opremu porečkog biskupa te čašu s obiteljskim grbom.

Srebrni pribor za jelo

Srebrni pribor za jelo

Foto: ustupljena fotografija / Grad Poreč

Polesini je muzeju donirao značajan broj predmeta – razne tiskovine, knjige i rukopise, ali i dva fotografska albuma, čime je zbirka fotografija obogaćena za više od 800 fotografija, nastalih tijekom 1920-ih i 1930-ih. Riječ je fototeci s minuciozno opisanim godinama, ljudima i motivima na fotografijama, što dovoljno govori o ljubavi obitelji prema Poreču. Fotografije rasvjetljavaju svakodnevni život obitelji, ali i veliki broj detalja o Poreču, njegovoj okolici, posebno Červaru, i načinu života. Značajno mjesto zauzimaju i fotografije njegova oca Benedetta nastale tijekom njegova vojnog obrazovanja i usavršavanja.


Zbirku nedavno otkupljenih i doniranih predmeta građani će moći pogledati u sklopu programa Noći muzeja, koja će održati 27. siječnja u Istarskoj sabornici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

SLUŠALICE

OŠ CENTAR