Hrvatski radio

Radio Pula

Poskupljuje smještaj u domovina za stare i nemoćne

15.12.2014.

14:54

Autor: Elvira Tripović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Smještaj u državnim domovima za stare i nemoćne u Istarskoj županiji poskupjet će najviše do deset posto, izjavio je Valerio Drandić, načelnik županijske uprave u Istri.

Valerio Drandić vjeruje kako poskupljenje neće značajno opteretiti korisnike, međutim nužno je radi porezne reforme koja će, kako je rekao, znatno osakatiti županijski proračun.

Premda sve županije, pa tako i Istarska, mogu računati na decentralizirana sredstva za domove umirovljenika iz državnog proračuna jednaka prošlogodišnjim, novca će manjkati jer smještajni troškovi rastu. Pogotovu kad se uzme u obzir činjenica da cijene domova nisu podizane zadnjih četrnaest godina. I zato u županiji kao osnivaču četiriju domova u Puli, Rovinju, Novigradu i Raši planiraju neveliko podizanje cijena. Svjesni smo da korisnike domova ne možemo previše opteretiti, kaže načelnik županijske uprave Drandić.

Nedostatak smještajnih kapaciteta  u domovima čini se daleko većim problemom. Jer boravak u privatnim domovima stoji između pet i osam tisuća kuna, a na smještaj u državnim, daleko jeftinijim ustanovama, čeka stotine starijih osoba. Nažalost, država nema namjeru povećavati te kapacitete, kaže Drandić.

U županiji smatraju kako je jedino rješenje u otvaranju mogućnosti javno-privatnog partnerstva za te dogradnje, prema uzoru na neke investicije u školstvu, no to mora odobriti Vlada. S obzirom na to da trenutačno ni to rješenje nije izgledno, na smještaj u ovih nekoliko jeftinijih domova i dalje će se godinama čekati.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.