Hrvatski radio

Radio Pula

Postavljanje pontona za pristanište hidroaviona

21.11.2014.

13:54

Autor: Dorina Tikvicki

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uz operativnu obalu nadomak brodogradilišta Uljanik postavljaju se pontoni za pristanište hidroaviona. Time je konačno učinjen prvi korak ka realizaciji projekta koji u suradnjji s pulskom Lučkom upravom provodi tvrtka European Costal Airlines.

Pontoni su široki četiri a ukupna dužina im je 30 metara. Trenutačno ih učvršćuju posebnim podupiračima, kaže voditelj komercijalnih poslova Lučke uprave Florijan Veneruzzo. Posao bi, ovisno o razini mora u pulskoj luci, trebao biti završen najkasnije sutra. Slijede radovi na obali, odnosno postavljanje kioska za prodaju karata, čekaonice i sanitarnog čvora. Uz pristanište u Puli moći će se istovremeno privezati dva hidroaviona i to najveći u toj kategoriji, kaže Veneruzzo.

Investitor je European Costal Airlines, zagrebačka tvrtka s njemačkim kapitalom i logističkim centrom u Splitu, koji je i prvi hrvatski jadranski grad s hidroavionskim prijevozom. Nakon dobivanja uporabne dozvole od državne agencije za uzletno/sletnu stazu u akvatoriju Vargarole, prve hidroavione pulska bi luka mogla primiti u proljeće iduće godine.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.