Hrvatski radio

Radio Pula

14:27 / 04.03.2014.

Autor: Džana Banić

Potpora jednoroditeljskim obiteljima

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kroz radionice namijenjene jednoroditeljskim obiteljima 'I mama i tata?' pulskog Obiteljskog centra, u četiri ciklusa prošlo je tridesetak roditelja koji sami podižu svoju djecu.

Riječ je o edukativnim i savjetodavnim radionicama čiji polaznici žele otići i korak dalje, te u sklopu Centra osnovati svoj klub. Problemi i izazovi odgoja u jednoroditeljskim obiteljima, dobra komunikacija s djetetom i bivšim partnerom, nošenje s osjećajem gubitka, nove veze… samo su neke od tema kojima se roditelji bave u radionicama 'I mama i tata?'.

Koliko su im one pomogle u nošenju s izazovima svakodnevnice, najbolje govori upravo inicijativa da osnuju klub. Klub bi s radom trebao početi do ljeta, a djelovat će kroz mjesečne sastanke roditelja u sklopu Obiteljskog centra, kaže voditeljica radionice socijalna radnica Ines Puhar.

Društvo malo ili gotovo uopće ne prepoznaje specifične potrebe roditelja koji sami odgajaju djecu. A jednoroditeljske obitelji i u nas su sve brojnije čime prate trend u zapadnoj Europi, posebno u skandinavskim zemljama. Stoga se sve jasnije pokazuje nužnost promjene socijalne politike prema toj društvenoj skupini i prihvaćanje te društvene činjenice.

To je ujedno poziv civilnom sektoru da se svojim programima snažnije uključi u potporu jednoroditeljskim obiteljima. 

Više u tonskom prilogu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.