Hrvatski radio

Radio Pula

Potvrđena optužnica protiv Flege

30.04.2014.

15:14

Autor: Elvis Morina/HRT

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Županijskom sudu u Rijeci u utorak je potvrđena optužnica protiv istarskog župana Valtera Flege (IDS), kojeg USKOK tereti da je zlouporabom položaja i ovlasti, dok je bio buzetski gradonačelnik, oštetio gradski proračun za više od 539.000 kuna.

Glasnogovornik suda Zoran Sršen naveo je kako se radi o kaznenom dijelu zlouporabe položaja i ovlasti. Boris Miletić, predsjednik IDS-a, stranke iz koje Flego dolazi, navodi kako je Ministarstvo uprave u vrijeme izborne kampanje za istarskog župana donijelo oprečno mišljenje od onog kakvo je imalo prije toga.

Damir Kajin, nezavisni saborski zastupnik i Flegov protukandidat u utrci za istarskog župana, mišljenja je kako su sve istarske institucije podređene aktualnoj političkoj vlasti u Istri. Ivan Bubić, predsjednik istarskog HDZ-a, s punim povjerenjem to pitanje ostavlja hrvatskom pravosuđu. Danijel Ferić, predsjednik pulskog SDP-a, vjeruje u institucije države.

Iako je kod ovakvih djela u pitanju kaznena odgovornost, uglavnom se donose uvjetne osude kojima se ostavlja mogućnost političarima da se i dalje aktivno bave politikom. No, zadnju riječ nakon sudske presude ipak imaju birači.

Poslušajte više u tonskom prilogu.

***

Flego nije bio na sjednici Optužnog vijeća, a njegovi branitelji odgovorili su na optužnicu navodeći da se optuženi ne smatra krivim. Nakon što spis preuzme sudsko Raspravno vijeće, bit će zakazana rasprava.

USKOK tereti Flegu da je od 11. ožujka 2010. do 30. svibnja 2013. sebi i suradnicima - zamjeniku buzetskog gradonačelnika, predstojniku Ureda gradonačelnika i trima pročelnicima upravnih tijela Grada Buzeta, protuzakonito povećao plaće. Kako bi to učinio, protivno Zakonu o plaćama u lokalnoj samoupravi, koji je stupio na snagu 11. ožujka 2010., donio je Pravilnik o radu gradske uprave Grada Buzeta na temelju kojega mu je osnovna plaća uvećana za 5% na ime stjecanja znanstvenog stupnja magistra znanosti i 15% za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima. Za troškove pripreme za sudjelovanje u protokolarnim događajima, zamjeniku gradonačelnika plaća je uvećana za 15%, a ostalim suradnicima za po 10%.

Novim zakonom o plaćama u lokalnoj samoupravi su, međutim, određeni novi načini izračuna i umanjenje plaća gradonačelniku i drugim zaposlenicima gradske uprave. Donošenjem protuzakonitog pravilnika, Valter Flego je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist od 66.074,24 kuna a suradnicima 175.568,43 kune. 

Prema optužnici USKOK-a, isplatom dodataka na plaće u bruto iznosu i uplatom doprinosa na plaće, proračun Grada Buzeta oštećen je za ukupno 539.543,22 kune.

Flego je, nakon potvrde optužnice, u telefonskoj izjavi Hini ustvrdio je da je kao gradonačelnik Buzeta radio sve prema zakonu, i da je to potvrdila i Državna revizija. Od suda očekujem brz i učinkovit proces kako bih nastavio raditi, rekao je Flego, napomenuvši da su plaće u Gradu Buzetu bile javne te kako to nije bio problem sve dok se nije kandidirao za istarskog župana.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.